Početna Duhovna misao Čudesna priča o prijateljstvu

Čudesna priča o prijateljstvu

3 min read
376

Prilikom renoviranja jedne japanske kuće, jedan građevinski radnik trebao je popraviti oronuli zid.

 

Kuće u Japanu obično imaju zidove koji su izrađeni od drveta, a između vanjskog i unutrašnjeg zida postoje uglavnom šupljine, prazan prostor. Kod jednog zida koji se potpuno srušio, radnik je primjetio guštera zaglavljenog u tom praznom prostoru. Gušter je bio živ, međutim jedan čavao mu je prošao kroz nogu i on je tu tako visio nepomičan.

Bilo mu je žao guštera, ali istovremeno je bio i radoznao. Raspitao se za taj ekser i saznao da on tu stoji već punih 10 godina, još od vremena kada je kuća sagrađena!

“Kako je ovo moglo dogoditi?”, pitao se. “Kako je jedan mali gušter zarobljen u zidu već punih 10 godina mogao da preživi u ovakvim uslovima? U mraku 10 godina, bez pomjeranja, bez hrane, to je nešto potpuno nevjerojatno i nema nikakvog smisla.”

Vođen znatiželjom, prestao je s radom i počeo pažljivo da pomatra tog nesretnog guštera. Htio je da se sam uvjeri u to što on radi i kako preživljava.

I onda, iznenada, niotkuda se pojavi neki drugi gušter koji je na njegovo čudo nosio hranu u ustima.

Čovek je ostao potpuno zatečen onim što je video. Ispostavilo se da je taj drugi gušter sve vrijeme brinuo o svom prijatelju, gušteru zaglavljenom u zidu, i to čitavih 10 godina. To je za radnika bio savršen primjer ljubavi u prirodi.

“Ovo je čudo”, pomislio je.

Tako i vi, nikada ne napuštajte ljude koje volite i do kojih vam je stalo.

 

Pogledajte još

Najavljujemo tijelovsku procesiju

Na svetkovinu Tijelova – Svetkovine Presvetog Tijela i Krvi Kristove! Sv. mise u crk…