Početna Duhovna misao Smisao blagoslova obitelji

Smisao blagoslova obitelji

3 min read
439

Stoga je blagoslov obitelji velika i važna stvar.

Blagoslov obitelji je radosni susret svećenika (fratara) i obitelji u molitvi, koja će ojačati vašu vjeru i zajedništvo Bogom. Blagoslov je trenutak i da se svećenik nađe s ukućanima i moli baš za potrebe, zdravlje i sreću obitelji.

Psalmista moli (u kući to svećenik moli ili netko od ukućana): „Čuvao te Gospodin od zla svakoga, čuvao dušu tvoju. Čuvao Gospodin tvoj izlazak i povratak… (Ps 121,7-8)“ I: „Za sreću tvoju ja ću moliti! (Ps 122,9)“.

Zar je moguće da tu istinu i to obilje Božjih obećanja katolik odbije? Svjedoci smo koliki danas traže sve to negdje drugdje, a ne tamo gdje je izvor sreće i blagostanja – kod Boga jedinoga.

Katolik na stol stavlja: Križ kao znak našeg spasenja i vjere u KristaBibliju kao pisanu Riječ Božjublagoslovljenu vodu kao snagu koja uz našu vjeru i molitvu tjera moć Zla.

Nakon što svećenik (fratar) blagoslovi kuću obitelji redovito daje naljepnicu na kojoj je godina blagoslova, simbol ili slika, a na njoj su uvijek i slova G+M+B. Tu nema jedinstvenog tumačenja: Prema jednom, G+M+B inicijali su tri kralja koja su posjetila tek rođenog Isusa – Gašpar (lat. Casparus), Melkior i Baltazar.

Drugo je tumačenje da su ta tri slova akronim latinske blagoslovne rečenice: C – Christus + M – mansionem + B – benedicat, odnosno “Krist blagoslovio ovaj dom”.

Pogledajte još

Jesu li prokletstva stvarna?!

Msgr. Stephen Rossetti, američki egzorcist i jedan od voditelja Centra za duhovnu obnovu s…