Početna Hodočašća Naša župa hodočastila u Padovu

Naša župa hodočastila u Padovu

4 min read
859

Župa sv. Ilije proroka organizirala je hodočašće u Padovu. Iznimno veliki broj vjernika bio je zainteresiran za ovo hodočašće, ali ih nismo uspjeli sve povesti zbog ograničenog broja.  

U petek 15. rujna 2023.. u 20.00 sat pod vodstvom župnika fra Denisa Šimunovića autobusom agencije Perla svjetska putovanja d.o.o., od sportske dvorane krenuli smo put Padove gdje smo stigli u ranim jutarnjim satima.

Najprije smo posjetili baziliku sv. Leopolda Bogdana Mandića, sveto mjesto u kojem su zemni ostaci tog hrvatskog svetca.

Već ispred svetišta posebnu pozornost privlači veliki kamen s uklesanim likom sv. Lepolda.

U samom  svetištu, u prvoj dvorani dočekuje nas veliki drveni kip svetca, tog sićušnog kapucina – velikog srca, do kipa ulaz je u sobicu ispovjedaonicu u kojoj je sv. Leopold pomirivao ljude s Bogom  punih 40 godina, a do nje malena kapela sa svečevim grobom i relikvijom njegove desne ruke kao spomena na brojne blagoslove i odrješenja koja je tom rukom učinio. S druge strane zida kapele nalazi se veći dio sarkofaga iznad kojeg gori Svjetiljka pomirenja. Svetištem dominira crkva s dubokim prezbiterijem u kojem je veliki križ, a lijevo od prezbiterija je kip Bezgrješne Djevice Marije pred kojim je sv. Leopold svakodnevno molio i služio svete mise.

Nešto više od sat i pol vremena proveli smo u ovom svetištu i šetnjom krenuli dalje.

Na pola puta od bazilike sv. Leopolda do bazilke sv. Ante, uz najveći europski trg Prato della Valle, smjestila se bazilika sv. Justine (basilica di Santa Giustin), deveta crkva po veličini u svijetu, sa četrnaest kapela, sedam kupola i zvonikom visokim 82 metra u kojem je sedam velikih zvona. U ovoj se crkvi čuvaju zemni ostatci sv. Justine, mučenice koju je na smrt osudio car Maksimilijan, kao i zemni ostatci brojnih drugih svetaca, među kojima najvažnije mjesto zauzima sv. Luka Evanđelist.

Nakon obilaska i razgledavanja cijele bazilike zaputili smo se u baziliku sv. Ante.

U 11:00 sati slavili smo svetu misu u jednoj od kapelica u sklopu svetišta sv. Ante. Nakon sv. mise posjetili smo baziliku sv. Ante, jedne od najposjećenijih crkava u kršćanskom svijetu koja se sastoji  od devet kapela, osam kupola, dva zvonika i dva tornjića, a njezina je unutrašnjost prava riznica umjetnina.

Sve do polaska kućama koji je bio u 15:00 sati hodočasnici su imali mogućnost osobne molitve, razgledavanja bazilike i grada.

 

FDŠ

Pogledajte još

Proljetne kvatre!

Proljetne su kvatre posvećene pokori i obraćenju i počinju u prvom korizmenom tjednu.…