Početna Novosti - Događanja u župi Proslavljena svetkovina posvete crkve sv. Ilije

Proslavljena svetkovina posvete crkve sv. Ilije

2 min read
546

U subotu, 25. studenoga svečanom sv. misiom u 8 sati proslavljena je svetkovina posvete crkve sv. Ilije, a misno slavlje je predvodio don Mato Brečić.

Nova crkva sv. Ilije proroka u Metkoviću sagrađena je na temeljima starije srušene crkve u periodu od 1867. do 1870. godine.

Gradnju crkve sv. Ilije započeo je fra Luka Aničić iz Opuzena ali je većinom sagrađena za župnikovanja fra Vice Janovića iz Sumartina kojemu je ovo bilo drugo župnikovanje u Metkoviću.

Konačno je dovršena početkom 20. stoljeća pa ju je zbog bolesti Splitsko makarskog biskupa mons. Franje Nakića posvetio Kotorski biskup mons. Franjo Ucellini na svetu Katarinu Aleksandrijsku 25. studenoga 1903. godine za župnikovanja fra Mate Šimića.

Tom prigodom su u glavni oltar stavljene relikvije svetih Fortunata, Justa i Severa, a na obredu posvete su bili don Josip Damić, župnik Vida, don Mihovil Staničić župnik Desana, vice ceremonijar don Andrija Matas i mnoštvo drugih svećenika.

Kao predstavnici crkovinarstva zaduženog za izgradnju crkve na svečanosti su bili prisutni Andrija Gabrić, Andrija Mijić, Antonijo Magzan i Jure Cvitić.

Za posvetu crkve su u čuvenoj radionici Bilinić u Splitu nabavljeni posvetni crveni kameni križevi na bijeloj podlozi prethodno ugrađeni u zidove crkve.

Odlukom biskupijskog ordinarijata od 31. prosinca 1903. godine taj dan u župi sv. Ilije slavi se kao svetkovina.

 

Don Mato Brečić

 

 

Pogledajte još

Marija Pomoćnica u presudnim trenucima

U mjesecu svibnju s posebnom radošću slavimo Blaženu Djevicu Mariju. Iako njen mjesec zapo…