Početna Svetac dana Svetkovina Marije Bogorodice

Svetkovina Marije Bogorodice

5 min read
284

Majčinstvo Blažene Djevice Marije nadilazi svako obično ljudsko majčinstvo i ulazi u velike božanske tajne Presvetoga Trojstva.

Uistinu je pravedno i dostojno da veselje i slava Božića ne zaboravi Onu iz koje je i samo preko koje je došao k nama Spasitelj svijeta. Dogma o Mariji kao Bogorodici proglašena je na III. općem saboru u Efezu 431. godine. Naslov ”Bogorodica” izriče uvjerenje da je Marija rodila ne samo čovjeka Isusa nego i pravoga Boga, te da je Isus Krist samo jedna osoba s dvije neodvojive naravi.
 
Majčinstvo Blažene Djevice Marije nadilazi svako obično ljudsko majčinstvo i ulazi u velike božanske tajne Presvetoga Trojstva.
 
Posebno je značajno da blagdan Presvete Djevice Marije, Majke Božje, pada upravo na prvi dan nove godine, te je kao neka čestitka koju Crkva upućuje svim svojim sinovima i kćerima širom svijeta; čestitka sreće, ljubavi, mira i svakog blagoslova u ime Marije koja nam je s Isusom dala svako dobro.
 
Na taj način sveta Crkva na početku nove godine sve dane života našega želi staviti pod majčinsko okrilje i zaštitu Majke Isusove i Majke naše Marije, da nas Ona čuva, štiti i brani svojim posredovanjem kod Boga od svakoga grijeha i zla, od svih nesigurnosti i nereda, od gorčine, razočaranja i propasti života. U Mariji ćemo uvijek naći pravo srce majke, u koje ćemo moći staviti sve naše suze, muke, trpljenja, boli, patnje i gorčine svakidašnjeg života, sa svim životnim poteškoćama koje nam više puta izgledaju veće od nas samih i kojima ne vidimo izlaza, te je blagdan Marijina božanskog majčinstva ”Bogorodice” u isto vrijeme blagdan i Njezina općenitog i sveukupnog (univerzalnog) materinstva svih ljudi, svih naraštaja, svih vremena. Zato je papa Pavao VI. pri završetku Drugog vatikanskog sabora, 21. studenog 1964., proglasio Mariju Majkom svete Crkve.
 
Marija je, dakle, Majka Božja, Majka sv. Crkve i Majka svih ljudi. Zato se u ime Marije, Majke Božje i Majke svih ljudi, na ovaj dan širom svijeta slavi Dan mira, koji je uspostavio upravo papa Pavao VI. 1968. godine, jer Marija je donijela pravi mir Božji na ovaj svijet porođenjem Isusa Krista začetnika i Kralja mira.
 
Na svetkovinu Marije Bogorodice slavimo također i imendan Njezina Sina Isusa. Osmi dan od Njegova rođenja dan je kada su ovom božanskom i ljudskom djetetu nadjenuli ime Isus, Ješua – Spasitelj. To mu je ime dao sam Otac nebeski jer ga je Anđeo tako pretkazao.

 

Preuzeto s: laudato.hr

Pogledajte još

Marija Pomoćnica u presudnim trenucima

U mjesecu svibnju s posebnom radošću slavimo Blaženu Djevicu Mariju. Iako njen mjesec zapo…