Početna Fotogalerija Koncert zborova ‘Život Bogu ispjevan’ u spomen na Matišu Rajčića

Koncert zborova ‘Život Bogu ispjevan’ u spomen na Matišu Rajčića

3 min read
1,285

U četvrtak, 21. ožujka, u ispunjenoj crkvi sv. Franje Asiškoga na Kladi održan je koncert zborova pod nazivom Život Bogu ispjevan u spomen na vrhunskog glazbenika, solistu i orguljaša Matu Matišu Rajčića.

Nastupili su zborovi župa sv. Nikole biskupa Metković, Gospe Karmelske Bagalović, sv. Stjepana Opuzen, sv. Ilije proroka Metković te bend i zbor mladih Župe sv. Ilije. Program je vodila Romana Gabrić, a na početku je sve skupa pozdravio župnik fra Ante Bilokapić.

Matiša Rajčić je bio vrlo vezan za svoj Metković, i metkovsku župu sv. Ilije, u kojem se rodio 26. svibnja 1940. i u kojem je proživio djetinjstvo i ranu mladost. Nakon završene gimnazije u Zagrebu je upisao i završio Glazbenu akademiju (klavir, orgulje i solo pjevanje). Pjevao je u mnogim zborovima: u ansamblu sakralne glazbeCollegium pro musica sacra i u Akademskom zboru Palma, potom u zboru HRT-a i u Hrvatskom narodnom kazalištu. Njegov osebujni bariton mogao se čuti i na Festivalu kajkavske popevke te je u više navrata zapisan na nosačima zvuka u produkciji diskografske kuće Jugoton.

Umro je iznenadnom smrću 1. ožujka 1996. godine u Zagrebu. Posthumno mu je dodjeljeno odlikovanje iz Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za umjetnost.

Nama ostaje sjeta i sjećanje na njegove predivne vokalne interpretacije u crkvi sv. Ilije, vješto prebiranje po tipkama crkvenih orgulja i a capella u društvu prijatelja kojih mu u Metkoviću nije nedostajalo.

Koncert je završio zajedničkim nastupom svih pjevača koji su otpjevali Molitvu,pjesmu koju je Matiša izveo pred papom Ivanom Pavlom II na zagrebačkom hipodromu 1994. godine na osobni poziv kardinala Franje Kuharića.

tekst i fotografije: likemetkovic.hr

Pogledajte još

Blagoslov nove fratarske kuće

U subotu, 1. lipnja nakon jutarnje sv. mise koja je bila u crkvi sv. Ilije u 8 sati uslije…