Početna Sv. Franjo Asiški

Sv. Franjo Asiški

Crkva svetog Franje na Kladi
Crkva svetog Franje na Kladi

Crkva sv. Franje Asiškoga na Kladi građena je od 1979.-1982. god. po nacrtu ing. Vinka Galića iz Mostara. Porastom stanovništva u Metkoviću krajem 70-tih godina 20. stoljeća i posebice širenjem grada na predjelu Klade postojeća župna crkva sv. Ilije postala je nedostatna i nametnula se potreba izgradnje nove crkve. Temeljni kamen za novu crkvu posvećenu svetom Franji Asiškom postavio je i blagoslovio nadbiskup splitsko-makarski dr. Frane Franić.

To je moderna betonska građevina, izgrađena uglavnom doprinosom vjernika i dobrotvora uz malu pomoć Provincije Presvetog Otkupitelja. Iza svetišta su pomoćne prostorije. U njoj je više umjetničkih djela: Gospin kip, rad Josipa Marinovića, kip sv. Franje, rad ak. kipara Krune Bošnjaka, postaje Križnog puta, rad ak. slikara Vatroslava Kuliša, triptih iza oltara s likovima uskrslog Krista, sv. Nikole Tavelića i sv. Leopolda Mandića izradio je ak. slikar fra Ante Branko Periša.

Blagoslovljena je 22. VIII. 1982. godine. Godine 1994. uređen je crkveni okoliš prema nacrtu ing. Marka Milasa. Godine 1995. nabavljene u nove klupe, 1999. elektrificirana su zvona i stavljen novi razglas, a 2003. uređen je prostor ispred crkve. Godine 2005. izvršena temeljita rekonstrukcija i obnova krova, a 2006. obnovljena je i unutrašnjost crkve.

Crkva svetog Franje na Kladi
Crkva svetog Franje na Kladi
Interijer crkve sv. Franje
Interijer crkve sv. Franje
Komentari su onemogućeni