Početna Žudije | čuvari Kristova groba

Žudije | čuvari Kristova groba

Žudije župe svetog Ilije proroka u Metkoviću, 2018. godine
Žudije župe svetog Ilije proroka u Metkoviću, 2018. godine

Najpoznatiji i najpopularniji običaj vezan uz Veliki tjedan u Metkoviću su svakako žudije. Taj običaj vezan je isključivo za Veliki tjedan, i to od Velikoga četvrtka navečer, do Uskrsnoga bdijenja. Žudije su obično mladi ljudi, do 35 godina života, koji moraju biti uzorni vjernici i građani.

Žudije u župi sv. Ilije u Metkoviću 1928. godine
Žudije na Kristovom grobu u crkvi sv. Ilije 1928. godine

Žudije su u župi osnovane još daleke 1857. i to su, prema postojećim podacima, vjerojatno najstarije žudije u cijeloj Dalmaciji. Osnovao ih je Ante Gluščević, Metkovac, koji je bio sjemeništarac u Lorettu, odakle je i donio taj običaj u Metković. Iz Metkovića se taj običaj proširio po cijeloj dolini Neretve, a dalje vjerojatno i po Dalmaciji. U početku (dok je još bila stara crkva) bila su samo četvorica žudija, odjevena u kartonske odore, koje su vrlo brzo zamijenjene platnenim. Gradnjom nove crkve njihov se broj povećava na šesnaest, a danas su dvadeset i dvojica. Najveća njihova uloga je na Veliki petak. U procesiji na Veliki petak oni su uza svećenika i Šimuna Cirenca u središtu pozornosti. Dijele se u tri skupine.

Djeca u žudijama. Fotografija nastala krajem 40-tih godina u Metkoviću.
Djeca u žudijama. Fotografija nastala krajem 40-tih godina.

Prva su skupina šimunaši, njih četvorica, koji prate Šimuna Cirenca. Odjeveni su u žute haljine s kacigama na glavi. Nose koplja sa sječivom, mačeve o pojasu i štitove.

Druga su skupina već spominjani baldakinaši koji prate baldahin pod kojim ide svećenik u procesiji s Presvetim. Odjeveni su u crvene haljine i prsluke s istim oružjem kao i šimunaši, ali bez štitova.

Sve skupine žudija 2018. godine

Treća i najbrojnija skupina su gardisti, njih dvanaest, koji cijelim putom stupaju strogim vojničkim korakom. I oni su odjeveni u crvene haljine s prslucima, nose kacige bez perjanice, kao oružje – koplja (bez sječiva), a o pojasu mačeve. Svaku od tih skupina predvode vođe odjevene u ljubičaste haljine s kacigama ukrašenim perjanicama, a od oružja nose mač ili buzdovan i štit u ruci. Žudije su tijekom Vazmenoga trodnevlja značajan dio pučke pobožnosti. Vrlo bitno je, ipak, reći da žudije nisu „smetnja“ ili „konkurencija“ liturgiji, nego je na neki način upotpunjuju. Liturgija ne smije trpjeti od žudija, i ako se pravilno shvati njihova uloga, dobiva se potpuna slika obreda s pučkim običajima u Vazmenom trodnevlju u Župi sv. Ilije. Puk, obično s razlogom, veli da potpuno shvatiti žudije i njihovu ulogu u obredima mogu samo Metkovci ili oni koji već dugo žive u Metkoviću.

Prema diplomskom radu fra Domagoja Volarevića.

Od 2017. godine metkovske žudije su registrirane kao udruga u Republici Hrvatskoj te je na taj način ova tradicija dobila još jedan zamah za buduća vremena. Više fotografija i zanimljivosti o žudijama naše župe možete pronaći na njihovoj službenoj Facebook stranici: Žudije župe Sv. Ilije Proroka Metković.
Žudije na Kristovom grobu tijekom Uskrsnog bdijenja 2014. godine.
Žudije
Žudije šimunaši prate Šimuna i križ na Veliki petak
Garda 2014. godine.
Žudije pored Kristova groba. Veliki četvrtak 2014. godine.
Šimun se moli na Kristovu grobu pred polazak procesije na Veliki petak 2018. god.
Žudije prate Presveti oltarski Sakrament u procesiji ulicama grada na Veliki petak 2018. god.
Misa večere Gospodnje - Veliki četvrtak 2018. u župi sv. Ilije proroka u Metkoviću
Žudije šimunaši i garda s vođom prije ulaska u crkvu na Veliki četvrtak 2018. god.
Komentari su onemogućeni