Početna Nekategorizirano 300 GODINA ŽUPE SV. ILIJE Teške prilike i neizvjesnost uoči i nakon 1719. (5)

300 GODINA ŽUPE SV. ILIJE Teške prilike i neizvjesnost uoči i nakon 1719. (5)

8 min read
744
Tih godina, točnije 1702. u Metkoviću živi 55 obitelji, i to 90 muškaraca spremnih na oružje, 84 žene, 48 dječaka i 52 djevojčice. Sve skupa u Metkoviću je 1702. živjelo 276 osoba. Imali su 50 konja, 461 govedo, 338 krznatih životinja, 715 koza, ukupno 1554 životinje…

Fra Bartul Arbić je do travnja 1700. sagradio nove crkve u Metkoviću i Doljanima dok se ona u Dračevu u tom trenutku još gradila. Crkva u Metkoviću sagrađena je stoga između rujna 1698. kao donja granica i travnja 1700. kao gornja jer te godine providur Čitluka Todor Trevisan hvali spomenutog fra Bartula.

Metkovska crkva prvo bila je posvećena Presvetoj Majci, a potom sv. Iliji prorku

Zanimljivo, na jednom dokumentu iz 1699., na slobodnom prostoru, drugom rukom, bez nadnevka, napisan je popis crkava u Makarskoj biskupiji. Metkovska crkva za titulara ima Presvetu Majku (Madre Santissima), a 1700. spomenuti providur Čitluka Todor naziva je crkvom Uzašašća (Ascensione).

Godine 1702. u mletačkom katastru naziva se crkvom sv. Ilije, i otada se uvijek spominje pod tim imenom. I vizitator fra Ivan Vietri 1708. naziva crkvu u Metkoviću crkvom sv. Ilije. On navodi da su na području župe Čitluk (Neronta) pastorizirala dvojica franjevaca, fra Bonaventura Bagalović i fra Stjepan Ivanović. Crkva je napravljena na zemljištu koje je bilo vlasništvo obitelji Banžić (Bančić), i to Krstića (ime) Banžića, te je odlukom suda zemljište darovano Crkvi.

Karta Metkovića Giovannija Battiste Camozzinija iz 1727. Na karti je ucrtana crkva (Chiesa), kuće te zemlje (vinogradi) ispod Metkovića.

Pohod biskupa Nikole Bjakovića u Neretvu

Tih godina mira u neposrednoj okolici Metkovića djeluje osoba sveta života. U svibnju 1706. biskup Nikola Bijanković pohađa Neretvu. Na pohodima ga prati njegov kancelar Fridrih Maruli koji tijekom pohoda vodi dnevnik. 1. svibnja otputovao je iz Makarske i došao u Čitluk gdje se zadržao 15 dana. Tu je krizmao mnogo osoba koje dolaze i s turskog teritorija.

Tom je prigodom obavio i procesiju, u kojoj je sam, bosonog, nosio križ od crkve sv. Marka do crkve sv. Stjepana, moleći Boga za jedinstvo kršćanskih vladara i obraćenje grešnika i Turaka. Svake večeri prije Anđeoskoga pozdrava biskup je držao jedan sat vjerske pouke o načinu dobra ispovijedanja, pričešćivanja i potrebi svakoga dana učiniti djelo ljubavi i pokajanja.

U Metkoviću je živjela žena na glasu svetosti Magdalenom Malešević

Biskup tom prigodom pohađa i sela Metković, Doljane, i Norin. U njima je krizmao 604 osobe. Tom prigodom susreo se s Magdalenom – Mandom Malesechia, (Maleška–Maleš– Malešević). Maleševići su živjeli u Čitluku, ali su posjedovali zemlje u Metkoviću. Tako Dolfini 28. lipnja 1694. daje osam kampi zemlje nove stečevine Stipanu Maleševiću iz Čitluka, i to na lokalitetu Podbrižje u Metkoviću.

Stipan je 1702. u obitelji imao dvije osobe spremne na oružje, dvije ženske osobe i dvoje djece. Imao je 9 konja i 8 goveda. Sluga Božji Nikola Bijanković išao je potražiti spomenutu Magdalenu koja je prema njegovim riječima sveta života.

Izvještaj je poslao u Rim, a u njemu pak piše da je živjela u samoći na osami pod jednom slamnatom kućom te da je bila pobožna svetome Franji Ksaverskome i Blaženoj Djevici, njezinoj zaštitnici. Bila je goleme dobrote i vanredne pobožnosti. Kroz duže je vrijeme privela katoličkoj vjeri 60 osoba, među kojima djecu i žene Turkinjeidući s nagradama i darovima mnogo puta u lažnoj odjeći, siromašna, tražeći pomoć po cijeloj osmanskoj državi, prikazujući se vrlo siromašnom i bijednom i tako se uvlačeći među osmanske djevojke kako bi ih uvjerila da prihvate vjeru. Ovo je svakako kršćanka, piše biskup u Rim, puna žara, Božje ljubavi, koja zaslužuje svaku slavu i o kojoj se može reći: Mulierem fortem quis inveniet? (Tko će naći ženu vrsnu?).

Karta Metkovića i okolice iz 1719.

Popis stanovništva i imovine u Metkoviću iz 1702.

Tih godina, točnije 1702. u Metkoviću živi 55 obitelji, i to 90 muškaraca spremnih na oružje, 84 žene, 48 dječaka i 52 djevojčice. Sve skupa u Metkoviću je 1702. živjelo 276 osoba. Imali su 50 konja, 461 govedo, 338 krznatih životinja, 715 koza, ukupno 1554 životinje.

U nastavku o rušenju Metkovića 1716., izbjeglicama u Opuzenu, povratku u grad i osnivanju Župe sv. Ilije!

za likemetkovic.hr piše don Mato Brečić

Pogledajte još

Blagoslov nove fratarske kuće

U subotu, 1. lipnja nakon jutarnje sv. mise koja je bila u crkvi sv. Ilije u 8 sati uslije…