Početna Novosti - Događanja u župi 300 GODINA ŽUPE O povijest i značenju žudija govorio je fra Domagoj Volarević

300 GODINA ŽUPE O povijest i značenju žudija govorio je fra Domagoj Volarević

3 min read
809

Četvrti dan obilježavanja 300 godina Župe sv. Ilije proroka bio je u znaku čuvara Kristova groba, žudija. Sv. misu je predvodio fra Blaž Toplak a u koncelebraciji su bili župnik fra Ante Bilokapić, fra Josip Repeša i fra Domagoj Volarević.

Prof. fra Domagoj Volarević je nakon mise održao predavanje o nastanku i običajima čuvara Kristova groba smjestivši ih u paraliturgijski obred, popratni obred koji treba poticati na vjeru, ali ne i zasjeniti liturgiju Velikoga tjedna. Korijene ovoga običaja možemo tražiti u srednjem vijeku, pa i ranije, kada je postojao običaj uprizorenja biblijskih događaja ili života svetaca. U tu svrhu su osnivane i bratovštine koje su njegovale te običaje. Svrha takvih prikazanja bila je u poučavanju, produbljivanju i poticanju na vjeru.

Poznata je činjenica da je u Dalmaciju, odnosno Hrvatsku običaj žudija došao iz Italije i da je u tome ključnu ulogu imao Metkovac Ante Gluščević. On je bio sjemeništarac u Lorettu, odakle je 1857. donio taj običaj u Metković odakle se proširio po cijeloj dolini Neretve, a dalje vjerojatno i po Dalmaciji. U početku (dok je još bila stara crkva) bila su samo četvorica žudija, odjevena u kartonske odore, koje su vrlo brzo zamijenjene platnenim. Gradnjom nove crkve njihov se broj povećava na šesnaest, a danas su dvadeset i dvojica. Najveća njihova uloga je na Veliki petak. U procesiji na Veliki petak oni su uza svećenika i Šimuna Cirenca u središtu pozornosti. Dijele se u tri skupine.

tekst i fotografije: likemetkovic.hr

Pogledajte još

FOTO | Proslavili smo Cvjetnicu – Nedjelju muke Gospodnje

  Danas je 6. korizmena nedjelja, Nedjelja muke Gospodinove ili Cvjetnica s kojom ula…