Početna Novosti - Događanja u župi FOTO Održana svečana akademija povodom 300 godina Župe sv. Ilije proroka

FOTO Održana svečana akademija povodom 300 godina Župe sv. Ilije proroka

3 min read
1,050

Približavamo se vrhuncu proslave velikoga jubileja, 300 godina Župe sv. Ilije u Metkoviću koji će biti sutra u 10:30 u župnoj crkvi kada će svečanu misu predvoditi nadbiskup Marin Barišić.

Danas, devetoga dana proslave, misu u crkvi sv. Ilije predvodio je fra Ante Vučković, nekadašnji metkovski kapelan, a sada profesor na KBF-u u Splitu.

Nakon mise u Gradskom kulturnom središtu održana je svečana akademija koju je Alelujom otvorio Mješoviti zbor Župe sv. Ilije kojim ravna s. Mila Deak. Prisutnima, među kojima je bio i nadbiskup Marin, prvi se obratio župnik fra Ante Bilokapić, potom gradonačelnik Dalibor Milan te zamjenica župana Žaklina Marević. Među prisutnima su bili i nadbiskup Martin Vidović, saborski zastupnici Božo PetrovNikola Grmoja, župnici iz neretvanskih župa, svećenici iz Metkovića te časne sestre Služavke Maloga Isusa.

Don Mato Brečić je u kratkim crtama podsjetio u kojim je povijesnim okolnostima nastajala župa sv. Ilije koja je Metković prvi put istakla kao administrativno središte. Nakon toga, u više navrata naši su gimnazijalci izveli recital fra Blaža Toplaka o povijesti župe koji je s njima uvježbala prof. Ivanka Ujdur. Tijekom akademije prikazan je i kratki video uradak o metkovskim crkvama za koji je scenarij napisala Ivana Čarapina, a režiser i snimatelj su bili Goran Matić i Marin Veraja.

Osim Mješovitog, nastupio je i Dječji zbor Župe sv. Ilije. Akademija je završila pjesmom fra Petra Perice Do nebesa nek se ori čemu je prethodilo obraćanje nadbiskupa Marina Barišića.

Potom je uslijedio prigodni domjenak u Hotelu Narona tijekom kojega je nastupio KUD Metković.

tekst i fotografije: likemetkovic.hr

Pogledajte još

Trajni zavjeti u OFS-u i proslava Gospe Lurdske

U nedjelju, 11. veljače u crkvi sv. Ilije za vrijeme sv. mise u 18 sati proslavili smo Gos…