Početna Novosti - Događanja u župi FOTO Proslavili smo blagdan sv. Ilije proroka, našeg nebeskog zaštitnika

FOTO Proslavili smo blagdan sv. Ilije proroka, našeg nebeskog zaštitnika

2 min read
1,784

Jučer smo proslavili blagdan je sv. Ilije koji će sigurno ostati zapamćen po načinu obilježavanja u našoj župi i gradu koji se već tri stoljeća stavlja pod njegovu nebesku zaštitu.

Svečano misno slavlje u crkvi sv. Ilije predvodio je don Marinko Vidović, profesor na KBF-u u Splitu, uz suslavlje većeg broja svećenika, uglavnom iz Neretvanskoga dekanata. Misi je prethodio tradicionalni ophod oko crkve sa svečevim kipom. Epidemija je učinila svoje pa je tako broj vjernika bio nešto manje nego je to uobičajeno.

U propovijedi don Marinko je pokušao objasniti ulogu proroka u životu Izabranoga naroda i Crkve, oslanjajući se na djelovanje velikog starozavjetnog proroka Ilije (grč. Elias, heb. Aliyya(h) – moj Bog je Jahve!). Prorok je bio pozvan govoriti u Božje ime i zbog toga je bio izložen patnji, odbacivanju, prijeziru – kako nekada, tako i danas.

Na kraju mise, koju je pjevanjem uveličao mješoviti župni zbor, župnik fra Ante Bilokapić je zahvalio svima koji su pridonijeli današnjem slavlju.

Ranojutarnju misu je slavio naš župni vikar fra Darijo Sinković a večernju don Dino Prkut, župni vikar u župi sv. Nikole biskupa.

Proslavi blagdana našega nebeskog zaštitnika je prethodila trodnevnica koju su predvodili don Ivica Barišić, župnik Rogotina, i don Damir Bistrić, župnik Bagalovića.

Foto i tekst: Krešimir Jurić

Pogledajte još

Molitve sv. Anti Padovanskom

Preporuka sv. Anti u svakoj potrebi Spomeni se, sv. Ante, da si uvijek pomagao i tješio sv…