Početna Novosti - Događanja u župi Crkva sv. Ilije na poštanskom žigu povodom 150 godina njezine izgradnje

Crkva sv. Ilije na poštanskom žigu povodom 150 godina njezine izgradnje

4 min read
873

U srijedu, 25. studenoga, sve pošiljke koje budu zaprimljene u metkovskoj Pošti bit će označene posebnim žigom s motivom crkve sv. Ilije proroka u Metkoviću, rečeno je večeras na predstavljanju žiga i prigodne kuverte u Zgradi političkih stranaka.

Žig kojega je grafički oblikovao Ivica Puljan napravljen je u suradnji GU Metković 600 i Hrvatske pošte a prigodom obilježavanja 150 godina od izgradnje crkve sv. Ilije u Metkoviću. Puljan je u oblikovanju žiga koristio motiv crkve sv. Ilije kojega je napravio Edo Petrić za naslovnicu Iskre povodom 100 godina njezine izgradnje.

Inicijativa za ovaj projekt GU Metković 600 je potekla od metkovskog filatelista Marija Gabrića koji je u svom kratkom obraćanju naglasio filatelističku vrijednost ovoga poduhvata koji uz prigodu kuvertu čini filatelističku cjelinu.

Uime Hrvatske pošte medijima se obratila Miljenka Manenica koja je pozvala građane da iskoriste ovu jedinstvenu priliku koja će biti samo 25. studenoga u poslovnici HP-a u Metkoviću. Uskoro će vrijeme Božića i Nove godine pa je to prigoda da se pošalje čestitka s ovim jedinstvenim žigom.

Ovaj datum je odabran iz razloga što je 25. studenoga 1903., na Sv. Katu, bila posveta crkve koju je obavio kotorski biskup Frane Uccellini.

Župnik fra Ante Bilokapić se zahvalio svima koji su zaslužni da se na ovako lijep način obilježi 150 godina izgradnje župne crkve u Metkoviću. Kako je kazao, župna proslava ovoga jubileja će biti sljedeće godine kada se očekuju povoljniji uvjeti. Napomenuo je ga se ove godine obilježava i 170 godina izgradnje crkve sv. Ivana Nepomuka i sv. Roka na Gradskom groblju, a da će dogodine biti 250 godina od postavljanja postaja križnoga puta u župnoj crkvi.

Tajnik GU Metković 600, Ivo Veraja se osvrnuo na zanimljivu filatelističku povijest s neretvanskim motivima. Tako je ustvrdio da je ovome prethodilo više zanimljivih poduhvata. Na inicijativu Nikole Anđelopolja je 2005. izdan poseban poštanski žig i marka s motivom Livije u Poštanskom uredu Vid. Poštanski ured Gabela je 2001. izdao marku i prigodnu kuverta s motivom neretvanske lađe (fotografija Ivo Veraja). Godine 1969. je bio napravljen prigodni poštanski žig prvoga dana koji se koristio u Poštanskom uredu u Metkoviću povodom puštanja u promet elektrificirane pruge Ploče-Sarajevo (30. 5. 1969.).

Predsjednik Udruge Ivica Puljan je župniku fra Anti Bilokapiću, Miljenki Manenici i predstavnicima medija uručio primjerak kuverte s posebnim žigom i markom što ju je Hrvatska pošta objavila povodom 50. obljetnice kanonizacije hrvatskoga sveca Nikole Tavelića.

Pogledajte još

Molitve sv. Anti Padovanskom

Preporuka sv. Anti u svakoj potrebi Spomeni se, sv. Ante, da si uvijek pomagao i tješio sv…