Početna Župne obavijesti Upute za obrede Velikoga tjedna, uskrsno vrijeme i slavlja sakramenata u 2021. godini

Upute za obrede Velikoga tjedna, uskrsno vrijeme i slavlja sakramenata u 2021. godini

11 min read
1,683

Draga braćo svećenici! Draga braćo i sestre u Kristu!

Kad je prije nešto više od godinu dana koronavirus došao u Hrvatsku, svi smo se nadali da će se situacija daleko brže normalizirati. Prošle godine su naša slavlja Velikog tjedna i Uskrsa bila ograničena, tj. bez nazočnosti vjernika. Kako još uvijek traje pandemijska ugroza i kako su još uvijek na snazi mjere koje propisuje Nacionalni stožer, dužnost nam je da vam uputimo ovu poruku uz određene poticaje kako održavati naša slavlja, a u isto vrijeme biti maksimalno odgovorni prema drugima.

1. Redovite mjere zaštite.

I dalje su na snazi propisane mjere zaštite od širenja virusa. To su:
1) obveza nošenja maske za svećenika i vjernike nazočne u crkvi;
2) obveza dezinfekcije ruku i prostora;
3) obveza držanja razmaka (7 m2 po osobi);
4) dijeljenje pričesti isključivo na ruku;
5) izbjegavanje zbornog pjevanja;
6) gdje je moguće i prikladno, slavlja se mogu održavati i na otvorenom.

Svećenike pak koji predvode misna slavlja molimo da propovijedi pripreme te prilagode da budu sadržajne i kratke. Isto tako: uvodi u svetu misu, župne obavijesti i uskrsne čestitke neka se maksimalno skrate.


2. Cvjetnica.

U slavlju Spomena nedjelje Muke Gospodnje dopušta se Drugi ili Treći oblik ulaza pre-dviđen Rimskim misalom. Neka se svakako izbjegavaju ophodi i procesije. Neka se evanđeoski izvještaj Muke Gospodnje ne pjeva nego dostojno pročita. Gdje je običaj klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom, neka se kao i inače pazi na razmak.

3. Veliki četvrtak.

Misa posvete ulja će se slaviti na Veliki četvrtak (1. travnja 2021.) u 10 sati u novoj crkvi Svete Obitelji na Gospinom Otoku u Solinu. Nakon Mise posvete, župnici neće preuzimati sveta ulja, nego će dekani preuzeti unaprijed pripremljene posude za svoj dekanat te će naknadno dogovoriti sa župnicima podjelu svetih ulja. Također, nećemo imati zajednički ručak.

Misa Večere Gospodnje slavi se na način da se ispuštaju popratni obredi ovoga slavlja poput pranja nogu i Prijenosa Svetootajstva. Presveti Sakramenat se pohranjuje u svetohranište. Izbjegavaju se procesije.

4. Veliki petak.

Služba Muke Gospodnje slavi se u župnim crkvama poštujući sve mjere kao i za misna slavlja. Neka se izvještaj Muke Gospodnje ne pjeva nego dostojno pročita. Kod Klanjanja svetom križu čin čašćenja poljupcem pridržan je samo predsjedatelju. Izbjegavaju se procesije.

Neka se, kao i prošle godine, sljedeća molitva umetne kao broj 11 u Sveopćim molitvama:

Molimo milosrdnog Oca,
za bolesne, preminule
i one koje je obuzeo osjećaj beznađa
u vremenu pandemije koronavirusom
kao i za sve liječnike, medicinsko osoblje
i sve službe koje se brinu o građanima
da ustraju u kušnjama, nađu utjehu u vjeri
i budu milosrdni kao Otac.

Molitva u šutnji. Zatim svećenik:

Svemogući vječni Bože,
poslao si svoga Sina
da bude Emanuel – s nama Bog – liječnik duše i tijela.
Učini nas znakom svoje milosrdne ljubavi,
pomozi svim bolesnima, ojačaj one koji gube nadu,
a preminuloj braći i sestrama udijeli puninu vječnoga života.
Po Kristu Gospodinu našem.

5. Velika subota i Uskrs.

Vazmeno bdijenje slavi se u župnim crkvama poštujući sve mjere kao i za misna slavlja. Ako nema novokrštenika, svećenik odmah blagoslivlja vodu (ispuštaju se litanije, sve kao u br. 45. u obredniku Velikog tjedna) te se potom obnavljaju krsna obećanja.

Na Uskrs se slave svete mise poštujući sve propisane mjere.

Gdje postoji običaj uskrsnog blagoslova jela, neka se obdržavaju redovite mjere zaštite.

Slavlja sakramenata krizme i prve pričesti

Osobitu pozornost trebamo posvetiti slavljima sakramenta potvrde i prve svete pričesti jer se u tim prigodama okuplja veliki broj vjernika i gostiju koji dolaze iz različitih sredina. Već smo u dopisu br. 110/2021 od 9. veljače 2021. god. dali dopuštenje župnicima i upraviteljima župa da ove godine podjele sakrament svete potvrde kandidatima koje su prijavili Nadbiskupskom ordinarijatu.

U međuvremenu smo upozoreni od odgovornih iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo da se broj zaraženih ponovno povećava i to među populacijom mlađe životne dobi. Stoga molimo župnike i upravitelje župa da kandidate za sakramente prve pričesti i krizme rasporede u više grupa i više termina. Istog dana može biti više svetih misa sa slavljem sakramenata pazeći pritom da se ostavi dovoljno vremena između misa kako bi se crkve prozračile i dezinficirale. Gdje god je moguće i gdje je prostor prikladan neka se slavlja održavaju na otvorenom također poštujući redovite mjere zaštite. Članovi istog kućanstva neka se drže skupa.

Iz istog razloga (što manje osoba na istom mjestu u isto vrijeme), i susreti s krizmanicima, roditeljima i kumovima neka se održavaju u manjim grupama. Stoga neka župnici sami održe te susrete, a ne da dolaze dekani, kako je bilo rečeno u dopisu od 9. veljače 2021. god.

Video-prijenosi iz Katedrale

Koristimo prigodu obavijestiti vas da će se slavlja od Cvjetnice do Uskrsa prenositi iz naše Katedrale na YouTube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije, na TV Jadranu i Laudato TV. Termine prijenosa ćemo objaviti na vrijeme na službenim web-stranicama Nadbiskupije.

* * *

Draga braćo svećenici! Svjesni smo da smo svi umorni od pandemije, od ružnih vijesti o zaraženima pa i od uputa koje daje Nacionalni stožer ili Nadbiskupski ordinarijat. Ali, u svojoj kršćanskoj odgovornosti koju imamo za naše vjernike, ali i za sve ljude, moramo se ponašati krajnje odgovorno i poštivati ono što nam nadležne službe propisuju. Stoga svaki župnik, sa svojim suradnicima i pastoralnim vijećem, ima i snosi vlastitu odgovornost za organizaciju slavlja i provođenje propisanih mjera zaštite.

Draga braćo i sestre! Ovim vam putem želimo blagoslovljene dane Velikoga tjedna i istinskom radošću sretan Uskrs, a našim prvopričesnicima i krizmanicima, kao i njihovim roditeljima i kumovima, uz zahvalnost za razumijevanje trenutne situacije, želimo obilje Božjeg blagoslova te rast u dobi, mudrosti i vjeri.

Vaša braća,

mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup metropolit

mons. Dražen Kutleša, splitsko-makarski nadbiskup koadjutor

Pogledajte još

Sv. Margarita, djevica i mučenica

17. srpnja spominje sv. Margaritu, djevicu i mučenicu. Sv. Margarita rodila se u trećem st…