Početna Novosti - Događanja u župi Nakon dvogodišnje obnove blagoslovljena crkva sv. Ivana Nepomuka i sv. Roka na Gradskom groblju

Nakon dvogodišnje obnove blagoslovljena crkva sv. Ivana Nepomuka i sv. Roka na Gradskom groblju

1 min read
877

Na Svetkovinu Presvetoga Trojstva tijekom večernje svete mise župnik fra Ante Bilokapić je blagoslovio crkvu sv. Ivana Nepomuka i sv. Roka na Gradskom groblju u Metkoviću.

Kako je rekao, nakon dvije godine radova na obnovi koja je plod i duhovne obnove u župi crkva je zasjala u novom ruhu. Još nije gotovo sve ono što je planirano, tako nedostaju kipovi sv.  Ivana i sv. Roka.

Crkva sv. Ivana Nepomuka i sv. Roka podignuta je oko g. 1850. na vrhu brda poviše Metkovića kao zavjetna crkva. Već od 1855. godine ispred crkve počinju i prvi ukopi. Do tada je groblje u Metkoviću bilo malo niže na padinama Predolca kod župne crkve sv. Ilije. Nakon što je 1867. godine srušena stara župna crkva i počela izgradnja nove, groblje je u potpunosti preseljeno na lokaciju ispred crkve sv. Ivana i sv. Roka. Već nakon Drugog svjetskog rata groblje se proširilo i iza crkve, a od tada do danas se neprestano širi.

Pogledajte još

Stablo zvanja

Gdje postoji stablo svećenika? Na kojoj njivi naći stablo sa redovnicima? U kojoj šumi pro…