Početna Fotogalerija Misionarka s. Romana gostovala u našoj župi

Misionarka s. Romana gostovala u našoj župi

3 min read
679

U nedjelju, 21. kolovoza našu je župu posjetila časna sestra Romana Baković, misionarka koja punih 48 godina djeluje u Kongu, pomažući bolesne i odbačene i propovijedajući životom i riječima Evanđelje u ovoj afričkoj zemlji. Ona je na kraju nedjeljnih svetih misa govorila o svom misionarskom radu.

Sestra Romana je redovnica u zajednici Školskih sestara franjevki Krista Kralja – Split koja je 1974. poslala prve sestre u misije u tadašnji Zair. Njihova prva zadaća je školovanje djece i zbrinjavanje siročadi koje ima dosta nakon posljednjih ratnih sukoba u ovoj zemlji. Svojim radom one pomažu djeci, napose mladim djevojkama da se kroz školovanje osamostale i budu sposobne brinuti se za svoju obitelj.

 

Školovanje je, nakon pružene ljubavi i topline, najveći dar što ga djeca u Africi mogu dobiti. Ono u Kongu nije besplatno, pa obrazovanje sebi mogu priuštiti samo bogatiji.

Stoga je župnik fra Denis Šimunović, koji već 20 godina surađuje sa s. Romanom, pozvao sve one koji mogu da pomognu u prikupljanju financijskih sredstava ma kolika god ona bila. Iznio je podatak da je za školovanje jednog djeteta u Kongu potrebno 100 eura godišnje, i to uključuje odjeću i knjige. Predložio je tzv. kumstva: onaj tko se odluči pomoći bit će poput kuma jednom od djece te će dobiti najosnovnije podatke o djetetu. I više osoba može biti kum jednom takvom djetetu. Oni koji se na to odluče trebat će se javiti u župni ured.

Na kraju se sestra Romana zahvalila na prilici što je mogla predstaviti djelovanje svoje misijske zajednice koja je na početku imala dvije, a sada ima šest sestara iz HR i 26 iz Konga. Ona opstoji gotovo punih pet desetljeća usprkos ratnim strahotama koje su na prijelazu novo tisućljeće harale tadašnjim Zairom i donijele mnogo zla i siromaštva stanovništvu.

Pogledajte još

Sv. Margarita, djevica i mučenica

17. srpnja spominje sv. Margaritu, djevicu i mučenicu. Sv. Margarita rodila se u trećem st…