Početna Blagdani Proslava sv. Franje prigodom 40 godina izgradnje crkve

Proslava sv. Franje prigodom 40 godina izgradnje crkve

4 min read
887

U utorak 4. listopada u Metkoviću na Kladi svečano je proslavljena svetkovina sv. Franje Asiškog, suzaštitnika naše Župe.

Jutarnja sv. misa slavljena je u crkvi sv. Ilije u 6:30 sati, a predvodio ju je fra Denis Šimunović, župnik.

Središnje slavlje održalo se u crkvi sv. Franje na Kladi, a počelo je u 18:30 procesijom kroz crkveno dvorište sa svečevim kipom kojeg su nositelji na ulazu u crkvi tri puta zavrtjeli u znak blagoslova cijelog mjesta.

Nakon procesije u crkvi sv. Franje slavljena je sveta misa koju je predvodio mons. Ilija Janjić, kotorski biskup u miru, uz koncelebraciju don Davora Bilandžića, neretvanskog dekana, fra Denisa Šimunovića, župnika, svećenika koji su kao metkovski župnici i kapelani služili u ovoj crkvi, svećenici neretvanskog dekanata te svećenici rodom iz Metkovića.

Pjevanje na sv. misi animirao je Veliki mještoviti župni zbor pod ravnanjem s. Mile Deak.

Na kraju misnog slavlja prigodom 40 godina od izgradnje i blagoslova crkve prisutne je vjernike pozdravio fra Denis, zahvalivši svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovogodišnjoj proslavi, ali isto tako i svima onima koji su od početka radili na crkvi i u crkvi. Svima je čestitao svetkovinu sv. Franje, osobito onima koji slave imendan i članovima franjevačke obitelji te pozvao sve nazočne na druženje uz hranu i piće koje su donijeli i pripremili župljani.

U procesiji su bile nošene i moći sv. Franje kojima su na kraju sv. mise vjernici iskazali poštovanje.

Ovogodišnjoj proslavi prethodila je trodnevnica.

Prvi dan trodnevnice predvodio je fra Josip Repeša, vrgorački župnik i dekan. Na kraju sv. mise održan je koncert duhovne glazbe.

Drugi dan trodnevnice predvodio je fra Denis Šimunović, župnik koji je na početku sv. mise blagoslovio novi barjak sv. Franje koji su u procesiji donijeli barjaktari iz crkve sv. Ilije. Na kraju sv. mise uslijedilo je iznenađenje kad su barjaktari crkvi poklonili i novu misnicu sv. Franje svima na veliko oduševljenje. Nakon blagoslova svima nazočnima podijelili su magnete i privjeske sv. Franje i crkve.

Treći dan trodnevnice predvodio je fra Darijo Sinković, župni vikar. Za vrijeme sv. mise fra Denis, novi duhovni asistent frame, primio je 14 mladih, dok je samo jedna framašica dala svoja prva obećanja.

 

Pogledajte još

Blagoslov nove fratarske kuće

U subotu, 1. lipnja nakon jutarnje sv. mise koja je bila u crkvi sv. Ilije u 8 sati uslije…