Početna Fotogalerija Završila još jedna akcija “72 sata bez kompromisa”

Završila još jedna akcija “72 sata bez kompromisa”

7 min read
429

Još jednom smo zazelenili Metković! U našem Gradu već pet godina održava se međunarodni volonterski projekt “72 sata bez  kompromisa”, koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Projekt se provodi u devet europskih zemalja, Hrvatska je deseta zemlja u Europi koja je prepoznala vrijednosti projekta. U Metkoviću, od samog početka, organizira Franjevačka mladež koja okuplja srednjoškolce s dobrom voljom koji stavljaju sebe, svoje vrijeme i sposobnosti na raspolaganje za volonterske akcije te pritom promiču općeljudske vrijednosti. Ove godine volontirali smo pod sloganom „Probudi se!“ podižući svijest o važnosti pridonošenja zajednici u kojoj živimo.

Oko 140 mladih volontiralo je po cijelom gradu, od vrta srednje škole do rodne kuće oca Ante Gabrića. Spuštajući se dalje Skalama, ulicama koje vode do naš crkve sv. Ilije Proroka, pronašli smo volontere koji sudjeluju u akciji čupanja korova i skupljanja smeća. Usput smo zavirili i u dvije kuće nemoćnih starica kojima su naši volonteri pomogli u održavanju vanjskog i unutarnjeg izgleda doma. Na dnu skala, pomagali smo i našem župniku u održavanju župnog dvora gdje se ujedno nalazi i framašnica u kojoj se rado okupljamo. I časnim sestrama u samostanu pritekli smo u pomoć pomažući im u samostanu i dvorištu. Vraćajući se prema centru grada, kupili smo kilo brašna i litar ulja u prodavaonici Studenac te ubacili u košaru gdje naši volonteri skupljaju donacije za potrebite. Produžili smo u Udrugu otac Ante Gabrić gdje su naši volonteri pomogli u održavanju samih prostorija. U udruzi Leptirić izrađivali smo razne suvenire i odlično se zabavili s kistovima. Šetajući gradom, čuli smo i zvonku pjesmu iz Staračkog doma gdje su volonteri provodili ugodno vrijeme igrajući društvene igre i zabavljajući se s našim starijima. Dogodio se i emotivni susret unuke i djeda koji je zasigurno obilježio ovogodišnji volonterski vikend. Srednjoškolcima je ipak najdraže bilo okopavati i uređivati vrt njihove srednje škole zajedno s profesorima. Neizostavna lokacija nam je i Dječji vrtić Leut gdje nas teta Nada svake godine dočeka raširenih ruku. Družili smo se djecom, bojali zidove, uređivali vrt… Kao šećer na kraju, već i tradicionalno zatvaramo drugi dan volontiranja s radionicom za djecu. Ove godine je to bila suradnja s Tinker Labsom, novootvorenom malom znanstvenom školom za djecu. Djeca su zajedno s našim volonterima isprobavali razne steam pokuse te najslađom radionicom završili još jedan uspješan volonterski vikend!

Završetak ove akcije je svakoko večernja sv. misa u crkvi sv. Ilije koju je predvodio župnik fra Denis.

Veliko hvala svim volonterima, organizacijskom timu, našem Župniku koji nas uvelike podržava, Gradonačelniku i Gradu Metkoviću te svim sponzorima (Vinarija Deak, Fast food: Ham-Ham, Lion, Šabi, Maestro bar, Pizzeria Milano i Marino, Caffe&Vine bar Bacchus, Caffe bar Jan, Piterija Dragi, Pekarna Fino i Friško) ništa ne bi bilo moguće bez vas! Do sljedeće godine, mir i dobro! ♥

Korina

 

 

Moje prvo iskustvo volontiranja 72 h bilo je jako zabavno. Aktivnost u kojoj sam sudjelovala mi se svidjela, organizacija je bila za svaku pohvalu i veselim se ponovnom sudjelovanju dogodine! Moram pohvaliti i voditeljicu Petru Koncul koja nam je približila i olakšala ovo iskustvo kao i žene koje su nas vrlo toplo i veselo dočekale u udruzi oca Ante Gabrića. 🥰
Natali Talajić

 

Od 14. do 16. listopada imale smo priliku sudjelovati u projektu volontiranja. Nas zadatak provodio se u vrticu leut gdje smo zajedno sa prekrasnim vlasnicima vrtica uredivali dvoriste gdje djeca borave. Nas 15ak bilo je podijeljeno na razne poslove, uz dobru ekipu, atmosferu i narvno organizaciju samog projekta uspješno smo obavili sve zadatke. Nakon posla pridruzili smo se djeci na danima kruha i igrali se s njima. Zaista predivno iskustvo i mislimo da bi se svatko trebao prijaviti.
Veronika i Mara

Pogledajte još

Stablo zvanja

Gdje postoji stablo svećenika? Na kojoj njivi naći stablo sa redovnicima? U kojoj šumi pro…