Početna Obljetnice Kad je posvećena crkva sv. Ilije?

Kad je posvećena crkva sv. Ilije?

2 min read
441

Nova crkva sv. Ilije proroka u Metkoviću sagrađena je na temeljima starije srušene crkve u periodu od 1867. do 1870. godine.

Gradnju crkve sv. Ilije započeo je fra Luka Aničić iz Opuzena ali je većinom sagrađena za župnikovanja fra Vice Janovića iz Sumartina kojemu je ovo bilo drugo župnikovanje u Metkoviću.

Konačno je dovršena početkom 20. stoljeća pa ju je zbog bolesti Splitsko makarskog biskupa mons. Franje Nakića posvetio Kotorski biskup mons. Franjo Ucellini na svetu Katarinu Aleksandrijsku 25. studenoga 1903. godine za župnikovanja fra Mate Šimića.

Tom prigodom su u glavni oltar stavljene relikvije svetih Fortunata, Justa i Severa, a na obredu posvete su bili don Josip Damić, župnik Vida, don Mihovil Staničić župnik Desana, vice ceremonijar don Andrija Matas i mnoštvo drugih svećenika.

Kao predstavnici crkovinarstva zaduženog za izgradnju crkve na svečanosti su bili prisutni Andrija Gabrić, Andrija Mijić, Antonijo Magzan i Jure Cvitić. Za posvetu crkve su u čuvenoj radionici Bilinić u Splitu nabavljeni posvetni crveni kameni križevi na bijeloj podlozi prethodno ugrađeni u zidove crkve.

Odlukom biskupijskog ordinarijata od 31. prosinca 1903. godine taj dan u župi sv. Ilije slavi se kao svetkovina.

 

Don Mate Brečić

Pogledajte još

Naši framaši predmolili križni put

U petak, 23. veljače u crkvi sv. Ilije u 17:30 sati započela je pobožnost križnog puta koj…