Početna Svetac dana Sv. Lucijan Antiohijski, mučenik

Sv. Lucijan Antiohijski, mučenik

4 min read
2,042

Lucijan Antiohijski (oko 240. – 7. siječnja 312.), poznat kao Lucijan Mučenik , bio je kršćanski prezbiter, teolog i mučenik. Bio je poznat i po svojoj učenosti i po asketskoj pobožnosti.

Prema Suidi, Lucijan je rođen u SamosatiKommageneSirija, od kršćanskih roditelja, a školovao se u susjednom gradu Edessi, u Mezopotamiji, u Makarijevoj školi. Međutim, ova tradicija bi mogla biti posljedica poklapanja s njegovim slavnim imenjakom, Lucijanom iz Samosate, poganskim satiričarem iz drugog stoljeća. 

Antiohiji je Lucijan zaređen za prezbitera . Euzebije iz Cezareje bilježi njegovo teološko učenje, a Lucijanov životopis (sastavljen nakon 327.) izvješćuje da je osnovao Didaskaleion , školu. Znanstvenici koji slijede Adolfa von Harnacka vide ga kao prvog voditelja Antiohijske škole, s poveznicama s kasnijim teolozima Diodorom iz Tarza i Teodorom iz Mopsuestije, ali ta tvrdnja nije zabilježena u postojećim izvorima. 

Nakon svrgavanja antiohijskog biskupa Pavla od Samosate , pao je pod sumnju za herezu, te je ekskomuniciran. Prema Aleksandru Aleksandrijskom, ostao je u rascjepu tijekom episkopata trojice biskupa, Domna, Timeja i Ćirila, čija se uprava protegla od 268. do 303. Lucijan se pomirio s Crkvom ili rano za Ćirilovog biskupovanja (možda oko 285.), što se čini vjerojatnijim ili pod Ćirilovim nasljednikom Tiranom.

Za vrijeme progona Maksimina Daje, Lucijan je uhićen u Antiohiji i poslan u Nikomediju, gdje je kroz devet godina robije izdržao mnoga mučenja. Dvaput je doveden na ispitivanje, a oba puta se vješto branio i odbio se odreći svoje kršćanske vjere.

Njegova smrt je neizvjesna. Možda je umro od gladi. Druga, vjerojatnija, mogućnost je da mu je odrubljena glava. Tradicionalni datum koji se pripisuje njegovom pogubljenju je 7. siječnja 312. u Nikomediji. Postoji kasna predaja nejasnog podrijetla da se utopio u moru i da je njegovo tijelo na kopno vratio dupin

Pokopan je u Drepanumu u Nikomedijskom zaljevu, koji je kasnije preimenovan u Helenopolis u čast Helene, majke Konstantina Velikog.

Također se slavi kao svetac, s blagdanom 7. siječnja u Rimokatoličkoj crkvi i 15. listopada u Pravoslavnoj crkvi.

 

Preuzeto s Wikipedije

 

Obiteljima: Dodig, Kljusurić, medar, Mijić i Obradović čestitamo njihovog zaštitnika!

Pogledajte još

Sv. Margarita, djevica i mučenica

17. srpnja spominje sv. Margaritu, djevicu i mučenicu. Sv. Margarita rodila se u trećem st…