Početna Duhovna misao Mladi svećenik o susretu s papom Benediktom XVI.: “Stavio mi je ruku na prsa, točno na mjesto gdje je bio tumor!”

Mladi svećenik o susretu s papom Benediktom XVI.: “Stavio mi je ruku na prsa, točno na mjesto gdje je bio tumor!”

7 min read
564
 

Priča počinje 2011. godine, kada se Peter Srsich, koji je tada imao 17 godina, vratio s putovanja kanuom praćen jakim umorom i kašljem, prenosi Aleteia svjedočanstvo o ozdravljenju koje je zainteresiralo mnoge svjetske medije.

 

Prvotno su mislili da je došlo do upale pluća, no bolnički su testovi otkrili četvrti stadij raka limfnog sustava i veliki tumor na jednom plućnom krilu. Mladi Amerikanac, vrlo gorljive vjere, tada je započeo ciklus kemoterapije. Osim fizičke kušnje, bol je bila i duhovne naravi: iako je imao vjeru i u tajnosti srca osjećao poziv na svećeništvo, nije razumio značenje tog iskušenja.

 

Ljutit zbog bolesti, isprva se nije htio pričestiti. “Znao sam da će se moja majka osjećati bolje ako me vidi da se pričešćujem, pa sam na kraju prihvatio”, posvjedočio je za Denver Catholic.

 

“Jedan od mojih kolega uzeo je hostiju i dao mi je govoreći: “Tijelo Kristovo.” I naš Gospodin se zaista pokazao, objavio se na moćan način i progovorio u mom srcu, jednostavno sam to osjećao duboko u sebi. Rekao mi je: ‘Peter, znam da je teško. Neću oduzeti tvoju patnju, ali ću koračati s tobom da prođeš kroz nju.’ Bio je to trenutak u kojem se ništa nije promijenilo, a ipak se sve promijenilo.”

 

Želja susresti se s Papom

 

Istodobno s ovim nepredvidivim duhovnim susretom s Kristom, Petera je kontaktirala američka udruga Make-a-wish koja djeci i mladima oboljelima od potencijalno smrtonosnih bolesti nudi mogućnost ostvarenja nekog sna. Peterov san pokazao se netipičnim: susresti se s Papom. Koordinatorica udruge Luann Griffin svjedoči:

 

“Nakon što sam upoznala Petera, za mene nije bilo sumnje da je to njegova istinska želja i da će to igrati važnu ulogu u onome što će kasnije željeti raditi.”

 

Tako mu se u svibnju 2012. želja ispunila. Peter je sa svojom obitelji otputovao u Rim i na Trgu svetog Petra došao vidjeti papu Benedikta XVI. tijekom opće audijencije. Obitelj Srsich tada je pozvana u red za kratki osobni susret. Stojeći u redu, Peter je primijetio da su ostali donijeli vrijedne darove za Papu, dok on nije ništa pripremio. Tada mu je otac predložio da mu pokloni zelenu narukvicu koju je nosio na zapešću, a na kojoj je pisalo “Molite za Petera”, s biblijskim citatom koji je mladić posebno volio:

 

Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani. (Rim 8,28).

 

“Govorite li engleski?”

 

Benedikt XVI. prišao je Peteru, o čemu mladić svjedoči:

 

“Pogledao me i rekao: “Govorite li engleski?” Potom mi je stavio ruku na prsa, točno na mjesto gdje je bio tumor (za koji mu nisam rekao). Blagoslov se uglavnom vrši polaganjem ruku na glavu.”

 

Peter mu je ukratko ispripovjedio svoju priču i zamolio za njegov blagoslov jer je želio postati svećenik.

 

Devet godina kasnije Peter je zaređen. Neki misle da je Papin blagoslov učinio čudo, ali Peter to vidi malo drugačije:

 

“Kemoterapija mi je pomogla u borbi protiv raka. Make-a-wish mi je pomogao izdržati kemoterapiju. Saznanje da je Papa od sada sa mnom pomoglo mi je da prebrodim sve ovo, i na neki mali, ne čudesan način, pomoglo da ozdravim od raka.

 

Lijepo je vidjeti na koje me je načine Bog pripremio za ovo poslanje, za poziv da primim sakrament služenja koji nije za mene, već za Božji narod. Znao je iskoristiti različite trenutke na mom putu, da me vodi na tom putu.”

preuzeto s: hkm.hr

Pogledajte još

Stablo zvanja

Gdje postoji stablo svećenika? Na kojoj njivi naći stablo sa redovnicima? U kojoj šumi pro…