Početna Svetac dana Sveti Franjo Saleški, crkveni naučitelj

Sveti Franjo Saleški, crkveni naučitelj

4 min read
221

Njegov spomendan Crkva slavi 24. siječnja.

Sveti Franjo Saleški, crkveni naučitelj i ženevski biskup, rođen je 21. kolovoza 1567. u južnoj Francuskoj, u bogatoj plemićkoj obitelji. Prema želji svojih roditelja, studirao je pravo, a potom se usavršavao i u teološkim znanostima i zaređen je za svećenika. Kao župnik, poslan je u područje gdje je kalvinizam cvjetao te je gorljivo branio katoličku vjeru, a prema predaji to je činio i gluhim osobama, tumačeći im posebnim znakovima. Svoje propovijedanje i djelovanje nastavio je i kao ženevski biskup te je tako desetke tisuća ljudi vratio u krilo Katoličke Crkve. Imao je izražen osjećaj za blagost, siromahe i djecu, a iza sebe je ostavio i više teoloških djela, od kojih je najpoznatije “Filotea”, koje je prevedeno na mnoge jezike i doživjelo preko tisuću izdanja.

Poradi sposobnosti povezivanja visoke naobrazbe i jednostavnog života, prožetog iznimnom duhovnošću, prozvan je “svecem džentlmenom”. U svakom je trenutku koristio svoju humanističku naobrazbu kako bi upravo preko nje pokazao Božju ljubav i ljepotu, a također je poticao narod da se usavršuje u ljubavi i pobožnosti u onom poslu koji je pojedincu vlastit, odnosno da ne smatra kako je pobožni život namijenjen samo svećenicima i redovnicima. U tom smislu bodrio je ljude da žive svakodnevno životom predanja Bogu, jer samo na takav način može biti ljudska svakodnevica blagoslovljena, a čovjek istinski ostvaren.

Sačuvane su i neke njegove iznimne misli, koje se i danas rado navode, kao npr.: “Svaki dan si odvoji pola sata za molitvu, osim ako imaš puno posla – u tom slučaju si odvoji jedan sat”, “Žlica meda privlači više muha nego bačva octa” ili “Kap prave ljubavi dragocjenija je od mora znanja”.

Umro je 28. prosinca 1622. u Lyonu, u svojoj 55. godini, papa Aleksandar VII. proglasio ga je blaženim 8. siječnja 1661. god., 8. travnja 1665. i svetim.  Papa Pio IX. proglasio ga je crkvenim naučiteljem 1877. god. Štuje se kao zaštitnik pisaca i novinara, posebno katoličkih, a zaštitnik je i gluhih osoba, odgojitelja i ispovjednika. Po njemu je sv. Ivan Bosco nazvao svoju družbu – salezijance. Spomendan mu se slavi 24. siječnja.

Pogledajte još

Žena koju je sotona mrzio iskonskom mržnjom, evo što joj je činio! Ona se hranila samo Euharistijom

Svakog 13. listopada Katolička Crkva spominje se Alexandrine da Coste, laikinje i mis…