Početna Nekategorizirano Poruka mons. dr. Želimira Puljića

Poruka mons. dr. Želimira Puljića

6 min read
989

Poruka mons. dr. Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa u miru

i imenovanog Apostolskog administratora Splitsko-makarske nadbiskupije

Draga braćo svećenici, redovnice i redovnici, braćo i sestre u Kristu!
S izrazima posluha i poštovanja prema Vrhovnom Svećeniku, papi Franji, prihvatio sam njegovu odluku biti Apostolski administrator Splitsko-makarske nadbiskupije nakon što je nadbiskup mons. Dražen Kutleša imenovan zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom. Svjestan sam kako preuzimam Nadbiskupiju s bogatom poviješću koja je imala tolike dične nadbiskupe, od kojih sam zadnju trojicu i osobno poznavao, poput mons. Franića i mons. Jurića, te dragog kolegu iz sjemenišnih i bogoslovskih dana mons. Marina Barišića. Svaki od njih ostavio je pečat kako u vjerničkom, tako i u kulturnom i svekolikom životu Nadbiskupije, grada Splita i šire.
Želio bih u sklopu svojih mogućnosti nasljedovati zauzetost tih neumornih pastira, ali svjestan sam kako ne mogu sam. U duhu sinodalnog hoda koji je u tijeku, želim ići skupa s vama, dragi svećenici i Bogu posvećene osobe. Očekujem vašu molitvenu potporu i podršku jer vi ste prvi biskupovi suradnici u izgradnji Kristovoga kraljevstva na zemlji. Vi ste uz to osobiti znak u današnjem vremenu i društvu koje pomalo gubi osjećaj za Božje stvari.
Obraćam se i vama, zauzeti Kristovi vjernici laici, posebice vama, dragi roditelji – suradnici Boga Stvoritelja.

Pozdravljam od srca mlade koji su nada Crkve i naroda, kao i vas, dragi stari i bolesni, koje je Gospodin nazvao „blaženima“. Dolazim odlukom Petrova namjesnika, komu je Isus predao ključeve i poslao da učvršćuje „braću u vjeri“. Nadam kako mi neće nedostajati vaše ljubavi, poštovanja i molitvene potpore.

Pozdravljam sve članove pastoralnih i ekonomskih vijeća, bratime i članove crkvenih zborova, pokreta i udruga kao i sve zauzete vjernike laike koji svojim životom i radom ulažu maksimum ljubavi i darova u izgradnji mističnog tijela splitske Crkve. Svoju službu Apostolskog administratora preporučujem u vaše molitve, posebice u molitve i trpljenje naših bolesnika i patnika, koje molim neka svoje patnje pridruže Kristovim za dobrobit naše Nadbiskupije i naroda.
Na kraju pisma osobiti pozdrav i zahvalu upućujem dosadašnjem nadbiskupu i metropolitu splitsko-makarskom mons. Draženu Kutleši, s dobrim željama za blagoslovljen rad na novom polju zagrebačke Crkve.

Pozdravljam i dragog nadbiskupa u miru i moga negdašnjeg metropolitu mons. Marina Barišića, članove Prvostolnog kaptola, umirovljene svećenike s kojima se nalazi i hvarski biskup u miru, mons. Slobodan Štambuk. Pozdravljam i sve djelatnike u uredima Ordinarijata s izrazima zahvalnosti i žarkom molbom za plodnu suradnju na dobrobit ove Nadbiskupije.
I dok vas sve uključujem u molitve, svoje služenje stavljam pod zaštitu naše nebeske Majke Marije, koja se osobito štuje u poznatim svetištima, u Vepricu, Sinju i Solinu. Preporučujem se i svetom zaštitniku Nadbiskupije i grada Splita, sv. Dujmu mučeniku, kao i drugim solinskim mučenicima, te posebice zagovoru naših hrvatskih svetaca i blaženika.

Na sve žitelje ove časne Nadbiskupije zazivam obilje Božjeg blagoslova, odani vam,

mons. dr. Želimir Puljić
nadbiskup zadarski u miru,
imenovani Apostolski administrator
Splitsko-makarske nadbiskupije

Pogledajte još

Stablo zvanja

Gdje postoji stablo svećenika? Na kojoj njivi naći stablo sa redovnicima? U kojoj šumi pro…