Početna Pobožnosti Trodnevnica sv. Josipu

Trodnevnica sv. Josipu

13 min read
2,157

Ova trodnevnica svetom Josipu moli se od 16. do 18. ožujka, ali pošto ove godine sv. Josip zapada u korizmenu nedjelju mi ćemo moliti trodnevnicu od 17. do 19. ožujka, a sam blagdan ćemo slaviti 20. ožujka.

UVODNA MOLITVA (moli se svaki dan)

Sveti Josipe, poočime našega Gospodina Isusa Krista! Ja, siromašni grješnik, položio sam veliko povjerenje u tvoj moćan zagovor i znam da ti ne će biti uskraćena od Isusa nijedna molba. Budući da sada imam posebnu potrebu, odlučio sam se da te tijekom devet dana ustrajno zazivam, da po tvom zagovoru nađem uslišanje kod Boga. Na Njegovu veću slavu i za spas svoje duše, započinjem sada devetodnevnu molitvu..

 

PRVI DAN 

Sa skrušenim srcem dolazim ti, sveti Josipe, dobrostivi poočime Isusa Krista. Pouzdano ti se obraćam za tvoj zagovor kod Boga da se ispune moje molbe, ako se ne protive Božjoj volji. Sveti Josipe, moje je povjerenje tako veliko da smatram kako Bog ne može odbiti moje želje kad mu ih ti preneseš.

Budući da ti je vječni Otac iskazao takvu čast da je tebi ispred svih drugih pravednika povjerio svog jedinorođenog Sina i Njegovu prečistu Majku, ti si visoko umilostivljen.

Sin te Božji časti, dok te je izabrao za svog hranitelja i bio ti je na zemlji poslušan. Zato ti sada na nebu ne će uskratiti nijednu molbu. Duh Sveti konačno te je odredio za zaštitnika svoje neoskvrnjene Zaručnice. Tako ti ni On ne će nijednu milost uskratiti. Stoga mogu naći povjerenje, uslišanje na prijestolju trojstvenoga Boga kad te zazovem. Sveti Josipe, moli za me i ne dopusti da odem od tebe bez utjehe. Amen.

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

Moli za nas, sveti Josipe, da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

 

POTICAJNE MISLI

Predivno je razmišljati o tome kako je Bog odabrao baš sv. Josipa da bude zaštitnik Njegovog jedinog Sina i najdraže Mu kćeri, Djevice Marije. Ta Božja odluka jasno nam govori da je Bog u Josipu postavio sve one blagoslove koji su potrebni pravom ocu i suprugu, jer inače on ne bi bio taj izabrani čovjek. Sve to nam ukazuje da je Josip idealan svetac kojemu se možemo obraćati kada je u pitanju bilo kakav problem povezan s ljubavlju ili pronalaskom iste. Tisuće i tisuće katoličkih parova kroz povijest javno su svoju hvalu upućivali  upravo svetom Josipu jer im je pomogao u njihovim odnosima, zato vjerujmo u Josipov zagovor i molimo se njemu za sve nakane, a pogotovo one vezane uz ljubav.

(Sada se mole litanije koje su na dnu članka)

 

DRUGI DAN

Dragi sveti Josipe! Tebe častim pun djetinjeg povjerenja, tebe koji si sve svoje misli i brige upravio da prehraniš i zaštitiš Isusa i Mariju te na najbolji način upravljaš kućom.

Nisi se plašio nikakva posla ni truda, i svoju si snagu zalagao dan i noć za Isusa i Mariju. Zato te molim, sveti Josipe, prikloni mi svoje očinsko srce i pomozi mi u mojim željama.

Usliši moj vapaj i daj da postanem dionikom tvoga zagovora, ako se u tome ispunja Božja volja, kojoj se ja bezuvjetno podlažem. Amen.

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

Moli za nas, sveti Josipe, da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

 

POTICAJNE MISLI

Sveti Josip u Crkvi je poznat kao šutljivi svetac. Što to znači? Prvenstveno znači da u Bibliji ne postoji nijedna riječ koju ju Josip izgovorio, ali osim toga jasno se da zaključiti da je bio ponizan i hrabar te je sve svoje zadatke koje mu je Bog dao izvršavao bez prigovora i s velikim ulaganjem truda. Josip tako i danas izvršava svoje ‘zadatke’. Njegovo najveće poslanje otkada je napustio zemlju je zagovaranje svih naših potreba kod Boga. Zato se nemojmo ustručavati tražiti Josipovu pomoć svakog dana, jer ako je bio tako vrijedan i vjeran na zemlji, koliko li je sve to više na Nebu?

(Sada se mole litanije koje su na dnu članka)

 

TREĆI DAN

Pozdravljam te, sveti Josipe! Štujem te iz svega srca. Tebe je Marija, Majka Božja, nazvala poočimom svoga božanskog Sina i ljubila kao svog djevičanskog supruga. Spomeni se velike milosti što si tako povjerljivo mogao živjeti zajedno s Isusom i Marijom. Kako si rado ispunjavao svoje dužnosti, kakvom li je nebeskom utjehom bilo preplavljeno tvoje srce.

Sigurno ti je bila draža skromna kuća s njezinom radionicom u blizini Isusa i Marije nego veličanstvena palača na zemlji. Kako si brižno pohitao u nepoznato i pobjegao u Egipat da svoju obitelj zaštitiš pred Herodom. Kako je bila velika tvoja strpljivost u žalosti, strahu i nevolji!

Sveti Josipe, zbog svih boli i radosti, molim te da mi ishodiš od svog božanskog Posinka da ispuni moje srce radošću i usliša moje molbe. Ali, posebno te molim, dođi mi u pomoć s Isusom i Marijom, u posljednjoj nevolji, u smrtni čas, i daj da moje posljednje riječi budu: ‘Isus, Marija, Josip!’ Amen.

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

Moli za nas, sveti Josipe, da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

 

POTICAJNE MISLI

Kao svaka, pa tako i ti, sveti Josip je bio samo čovjek. Bio je čovjek kojeg je Bog odabrao za veliku stvar, da zaštiti Njegova Sina, Isusa. Josip i njegova obitelj bili su izloženi raznim opasnostima od Isusovog rođenja. Od samog početka gledalo ih se drugačije od običnih ljudi, pa sve do cara koji ih je proganjao. Sveti Josip je znao da je sam slab, ali uz Božju pomoć sve te napade je ne samo izdržao, već i pobijedio – osigurao je Isusu mirno i sretno odrastanje. Neka Josipova vjera bude i tebi pokazatelj kakav čovjek i sin Božji trebaš biti, da se ne bojiš životnih oluja, već hrabro zakoračiš u njih i uz Božju pomoć sve to prebrodiš.

 

LITANIJE SVETOG JOSIPA

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine. smiluj se!
Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!
Oče nebeski, Bože,
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože,
Duše Sveti, Bože,
Sveto Trojstvo, jedan Bože,
Sveta Marijo,
Sveti Josipe
Slavni porode Davidov,
Svjetlosti patrijarha,
Zaručniče Bogorodice,
Stidljivi čuvaru Djevice,
Hranitelju Sina Božjega,
Brižni branitelju Kristov,
Glavaru slavne obitelji,
Josipe pravedni,
Josipe prečisti,
Josipe premudri,
Josipe jaki,
Josipe poslušni,
Josipe vjerni,
Ogledalo strpljivosti,
Ljubitelju siromaštva,
Uzore radnika,
Uresu domaćega života,
Čuvaru djevica,
Potporo obitelji,
Utjeho bijednih,
Ufanje bolesnih,
Zaštitniče umirućih,
Strahu zlih duhova,
Pokrovitelju svete Crkve,
Jaganjče Božji, koji oduzimaš
grijehe svijeta,
oprosti nam, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš
grijehe svijeta,
usliši nas, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš
grijehe svijeta,
smiluj nam se!
– Postavio ga je gospodarom doma svojega.
– I poglavarom imanja svojega.

Pomolimo se.
Bože, koji si se neiskazanom providnosti udostojao izabrati blaženoga Josipa za zaručnika presvetoj Majci svojoj, daj molimo da koga kao pokrovitelja častimo na zemlji, zavrijedimo imati zagovornikom na nebu.
Koji živiš i kraljuješ u sve vijeke vjekova. Amen.

Pogledajte još

Najavljujemo tijelovsku procesiju

Na svetkovinu Tijelova – Svetkovine Presvetog Tijela i Krvi Kristove! Sv. mise u crk…