Početna Svetac dana Naviještenje Gospodinovo – Blagovijest

Naviještenje Gospodinovo – Blagovijest

6 min read
319
  1. Crkva danas, devet mjeseci prije Božića, slavi svetkovinu Naviještenja Gospodinova, događaj kada se Isus Krist začeo, ili kako Crkva kaže, utjelovio u utrobi svoje majke Bl. Djevice Marije.

Naš je narod ovu svetkovinu nazvao Blagovijest jer je Gospodin Bog po arkanđelu Gabrijelu javio ljudskom rodu najblažu vijest koju je ljudski rod ikada čuo da će vječna Božja riječ, Isus Krist, pravi Bog i pravi čovjek, Marijin sin doći na zemlju.

Već na početku svijeta, na prvoj stranici Sv. Pisma, poslije istočnog grijeha Bog je navijestio dolazak Spasitelja na zemlju koji će pobijediti đavla, kad je rekao zmiji u vrtu edenskome, kad si to učinila prokleta bila među svim životinjama. On će ti glavu satrti…

Današnje evanđelje o naviještenju arkanđela Gabrijela Bl. Djevici Mariji govori nam da se ispunilo Božje obećanje s početka Sv. Pisma. Spasitelj će doći na zemlju i rodit će se od Djevice Marije, On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida oca njegova i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.

  1. U trenutku naviještenja Bl. je Djevica Marija bila zaručena s Josipom. Anđeo je Gabrijel pozdravio riječima, Zdravo milosti puna! Gospodin s tobom!

Ona je milosti puna jer je nju Bog Otac izabrao da bude majka Sina Božjega. Zato je već u utrobi njezine majke sačuvao od istočnog grijeha. On kroz svoj život nije učinila nikakav pa ni najmanji grijeh. Isusa Krista pravog Boga i pravog čovjeka, mogla je roditi samo žena koja je sva sveta i od svake ljage grijeha slobodna, a Marija je bila takva, bez grijeha, bezgrešna. Svetoga Boga nije mogla roditi žena s grijehom.

Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus, rekao joj je anđeo Gabrijel. Marijina posve Bogu vjerna, poslušna i pred njim ponizna. Svojom vjerom, poniznošću i poslušnošću pred Bogom zavrijedila je da postane Majka Božja. Ona je uzor u vjeri svim ljudima do konca svijeta

Marija je prihvatila sve ono što je Bog od nje tražio. Rekla je, Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj. Isusovo će rođenje biti čudesno jer je začet po Duhu Svetom i rodit će ga majka djevica.

  1. Svaki dan glas zvona s naših zvonika (ujutro, na podne i navečer) podsjećaju nas da se sjetimo kad je anđeo Gabrijel pozdravio Bl. Djevicu Mariju i preko nje prenio ljudskom rodu blagu vijest i podsjećaju nas da se sjetimo događaja Isusova utjelovljenja koji dolazi na zemlju da nas spasi od vlasti đavla i učini djecom Božjom.

Tajnu i događaj Isusova utjelovljenja Sv. Ivan evanđelist je u svom evanđelju ukratko izrazio riječima: Riječ tijelom postade i nastani se među nama… Isus je pravi čovjek koji je imao ljudsko tijelo, on je u isto vrijeme pravi Bog, rođen, nestvoren i istobitan s Ocem, kako ispovijedamo u Vjerovanju.

Pristajući biti majka Božja, Marija je pristala biti i naša majka, majka svih Isusovih učenika i majka svete Crkve. Prije svoje smrti, Isus će je pod križem, dajući je Ivanu za majku, dati i svima nama za majku.

Slavna Majko Spasitelja, …, Čuvši pozdrav Gabrijela donese nam život svima, Djevom zače, Djevom osta: Smiluj nam se grešnicima. Amen!!!

Pogledajte još

Sv. Margarita, djevica i mučenica

17. srpnja spominje sv. Margaritu, djevicu i mučenicu. Sv. Margarita rodila se u trećem st…