Početna Duhovna misao Uskrsni je ponedjeljak: Znate li koje je značenje ovog dana?

Uskrsni je ponedjeljak: Znate li koje je značenje ovog dana?

5 min read
445

Uskrsni  ponedjeljak je dan kad se Katolička crkva spominje puta uskrsnulog Isusa u Emaus s dvojicom učenika.

Kako navodi Evanđelje po Luki, Kleofa i još jedan učenik uputili su se u selo Emaus, oko 12 kilometara udaljeno od Jeruzalema. Hodajući su razgovarali o događajima vezanim za Isusovu smrt i uskrsnuće. Uskrsli Isus im se pridružio na putu te ih upitao o čemu razgovaraju. Oni ga nisu prepoznali, pa su ga upitali zar je jedini stranac u Jeruzalemu koji ne zna što se dogodilo ovih dana. Na Isusov poticaj učenici su mu ispričali što se dogodilo: “Isus Nazarećanin, koji bijaše prorok – silan na djelu i na riječi pred Bogom i svim narodom: kako su ga glavari svećenički i vijećnici naši predali da bude osuđen na smrt te ga razapeli. A mi se nadasmo da je on onaj koji ima otkupiti Izraela. Ali osim svega toga ovo je već treći dan što se to dogodilo. A zbuniše nas i žene neke od naših: u praskozorje bijahu na grobu, ali nisu našle njegova tijela pa dođoše te rekoše da im se ukazali anđeli koji su rekli da je on živ: Odoše nato i neki naši na grob i nađoše kako žene rekoše, ali njega ne vidješe”. Isus, kojeg učenici još uvijek ne prepoznaju, protumačio im je što je stajalo u Pismima, od Mojsiha i svih prorako. Kad su stigli u Emaus, Isus je želio nastaviti, ali učenici su navaljivali: “Ostani s nama, jer zamalo će večer i dan je na izmaku!” Isus je ostao s njima i oni su ga prepoznali kad je s njima, za stolom, blagoslovio i razlomio kruh. Nakon toga su se Kleofa i drugi učenik odmah vratili u Jeruzalem gdje su našli okupljenu jedanaestoricu apostola i potvrdili im: “Doista uskrsnu Gospodin i ukaza se Šimunu!”, kako doznajemo u Evanđelju po Luki.

Na Uskrsni ponedjeljak običaj je posjećivati rodbinu i prijatelje, a tjedan koji počinje na današnji dan naziva se još i bijeli tjedan, jer je do 19. stoljeća Crkva Uskrs, kao najveći kršćanski blagdan, slavila osam dana. Novokrštenici, katekumeni na dan svog krštenja, Uskrs, kao i prvu nedjelju iza Uskrsa, nosili su bijelu odjeću, kao simbol očišćenja od svakog grijeha. Zato se prva nedjelja iza Uskrsa zove “mladi Uskrs” ili “bijela nedjelja”.

U Crkvenoj liturgiji, uskrsno vrijeme traje još 50 dana, do blagdana Duhova i kroz cijelo to razdoblje boja crkvenog ruha je bijela ili zlatna kao boja radosti. Uskrs je jedini blagdan koji ima svoje produženo slavlje, a Uskrsni ponedjeljak zato u narodu često zovu i “drugi dan Uskrsa”.

Uskrsni ponedjeljak se svečano slavi sa svetim misama kao blagdan, a službeni je praznik u gotovo svim europskim državama, u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi i mnogim državama Latinske Amerike i Afrike.

Pogledajte još

Molitve sv. Anti Padovanskom

Preporuka sv. Anti u svakoj potrebi Spomeni se, sv. Ante, da si uvijek pomagao i tješio sv…