Početna Duhovna misao Svibanj i Gospa

Svibanj i Gospa

3 min read
376

Vjerujem da je većini vas svibanj najljepši mjesec u godini.
Razlozi su najvjerojatnije ti što je svibanj mjesec u kojem ima najviše cvijeća i sve se zeleni, sve je puno života. U ovom je mjesecu najugodnija temperatura, a najčešće ima puno obiteljskih slavlja.
Među najvažnijima su: prve pričesti i krizme, krštenja i vjenčanja. Ali tu su i maturalne večeri i razne društvene proslave.
U drugu nedjelju mjeseca svibnja cijeli kulturni svijet odaje počast zemaljskim majkamaj, sa spomendanom koji se zove Majčin dan.
Kršćanin se raduje kad u istom mjesecu daje počast svojim majkama: nebeskoj i zemaljskoj!
Obadvije primaju cvijeće sa svih strana. Doduše, svako cvijeće uvene, ali ako je darovano s ljubavlju onda ono nastavlja cvjetati u nama.
Svaka majka može u nama namirisati koliko je volimo. Ona to jednostavno prepoznaje, a posebno nebeska.
Njoj je drago cvijeće ovog svijeta, a još joj je draža naša molitva koja proizlazi iz našeg srca.
Poznata molitva koja se stoljećima njeguje u kršćanskom svijetu jest krunica. Ona do dana današnjega odzvanja u istinskim katoličkim obiteljima, crkvama u malom ali i crkvi gdje se kršćani okupljaju na slavlja.
Kako je Gospa oslobodila kršćane od turske opasnosti u Bitci kod Lepanta 1571. tako može osloboditi od svake druge opasnosti. To je pokazala toliko puta. Zato mislimo o Njoj i ne zaboravimo joj se uteći, ne samo u ovom mjesecu nego u sve dane života našega.

Tekst: fra Denis

Pogledajte još

Ljetni raspored sv. misa

Od danas, tj. nedjelje 23. lipnja započinjemo s ljetnim rasporedom sv. misa koje će biti u…