Početna Duhovna misao Potpuni oprost koji možete zadobiti klanjanjem pred Presvetim

Potpuni oprost koji možete zadobiti klanjanjem pred Presvetim

11 min read
4,330

Oprost je otpuštenje pred Bogom vremenite kazne za grijehe kojih je krivica već izbrisana; To otpuštenje vjernik, prikladno raspoložen i uz određene uvjete, postiže posredovanjem Crkve koja, kao poslužiteljica otkupljenja, ovlašteno dijeli i primjenjuje blago Kristovo i svetačkih zadovoljština. Oprost je djelomičan ili potpun, već prema tome oslobađa li djelomično ili potpuno od vremenite kazne koja se duguje za grijehe.

Apostolska pokorničarna je, prema Disciplinskim izmjenama što ih je odredila apostolska konstitucija Indulgentiarum doctrina (Nauk o oprostima), objavila 4. izdanje knjige “Priručnik o oprostima”. U ovoj knjizi objašnjena su načela oprosta, djelomični i potpuni oprost, povlastice po kojima se mogu izmoliti oprosti (određeni datumi u Crkvenoj godini, papinski blagoslov, klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom itd).

Po apostolskoj konstituciji Indulgentiarum doctrina (Nauk o oprostima), danoj u Rimu, pri Svetom Petru, 1. siječnja 1967. od pape Pavla VI., potpuni oprost može se steći i na način da vjernik izvrši sljedeće djelo:

Pohodi presveti sakrament i u klanjanju se zadrži barem pola sata.

Osim toga, potrebno je ispuniti tri uvjeta:

 1. sakramentalnu ispovijed,
 2. euharistijsku pričest i
 3. molitvu na nakanu svetog oca Pape.

 

Tri se uvjeta mogu ispuniti nekoliko dana prije ili poslije izvršenja propisanog djela; ipak je prikladno da pričest i molitva na nakanu svetog oca budu učinjene istog dana kada i propisano djelo. Uvjet molitve na nakanu svetog oca ispunja se tako da se na njegovu nakanu izmoli „Apostolsko vjerovanje“, “Očenaš” , “Zdravo, Marijo” i „Slava Ocu“; ipak je pojedincima ostavljeno na slobodu da izmole bilo koju drugu molitvu prema vlastitoj pobožnosti.

Da bi netko bio sposoban dobiti oprost, mora biti kršten, neizopćen, u stanju milosti barem na završetku propisanih djela. Nužno je da nema nikakve privrženosti bilo kojemu, pa i lakom grijehu.

Potpuni oprost se može dobiti samo jednom dnevno, osim onih ljudi koji su na samrti.

Potpune oproste se uvijek može namijeniti, umjesto za sebe, za pokojne kao molitvu.

 

 

Potpuni oprost za dušu pokojnika – dodatak u molitvi

Osim prethodno navedenog što se nalazi u Priručniku za oproste od Apostolske pokorničarne pri Svetoj Stolici, prikladno je i preporučljivo tijekom molitvi prije svete mise, za vrijeme svete mise i nakon svete mise moliti se Bogu za dušu pokojnika i u ime pokojnika, kako bi mu se otpustila vremenita kazna koju ispašta u čistilištu i kako bi se očistile posljedice grijeha koje idu na potomstvo te kako bi se otvorili svi blagoslovi koji su bili blokirani za samu osobu, cijelo potomstvo, ali i prema drugima kroz rodove i odnose.

Osim samog djela (klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom), koji može biti prije ili poslije svete mise, navedeno je što je potrebno moliti u 3 vremenske točke: prije svete mise, za vrijeme svete mise i nakon svete mise-

 1. Molitva u vremenu prije sv. mise:

U molitvi prije početka sv. Mise poistovjetiti se s osobom za koju želimo izmoliti potpuni oprost i moliti da Gospodin oprosti grijehe: “…žao mi je i kajem se u ime te osobe, u ime svoga roda, za svaki grijeh..” Moliti za oproštenje…U njeno ime zatražiti oproštenje za sve dugove koje je ostala dužna i u njeno ime oprostiti svim njenim dužnicima.

 

Prikazati sv. Misu za tu osobu. U sv. Misi tri su nakane. Sv. Misu prikazujemo za:

 1. a) Prva nakana je za sve grijehe i posljedice svih grijeha, za pomirenje, oproštenje svih grijeha, da Isusova krv i žrtva pomiri sve grijehe te osobe. U nakane je bitno dodati osim svih grijeha osobe, i pomirenje sa svima onima kojima je ona ostala dužna i da sv. Misa to nadoknadi. U njeno ime zatražiti oproštenje od svih i u njeno ime oprostiti drugima te da se dogodi pomirenje i nadoknada svih šteta.
 2. b) Druga nakana je da se ponište i da se očiste posljedice grijeha i da ne idu na nas: za sve posljedice njezinih grijeha. Za sva izgovorena i učinjena prokletstva, njena i drugih prema njoj i njenom rodu koja bi mogle utjecati, da budu prekinuta, anulirana (poništena) na sv. Misi po križu Kristovom. I po toj muci i smrti Isusovoj, po pobjedi na križu, da svi demoni, koji su imali ovlasti, budu svezani, bude im oduzeta moć i poslanje koje su činili.
 3. c) Treća nakana je da se obnove, otvore svi blagoslovi koji su bili blokirani za samu osobu, cijelo potomstvo, ali i prema drugima kroz rodove i odnose… da se otvore i nadoknade svi blagoslovi koje su grijesi spriječili, na cijeli rod.

 

 1. Molitva za vrijeme svete mise:

Nakon sv. pričesti moliti za tu osobu, zahvaliti što je Isus umro za tu osobu.

 

 1. Molitva nakon svete mise:

Nakon svete mise, izmoliti sljedeću molitvu na koljenima pred Raspelom:

Evo, dobri i preslatki Isuse, pred Tvojim licem bacam se na koljena i s najvećim žarom srca molim Te i zaklinjem: utisni mi u srce živa čuvstva vjere, ufanja i ljubavi, pravu pokoru za moje grijehe i čvrstu odluku da ih popravim. To molim promatrajući u sebi i gledajući u pameti ono što je prorok kralj David rekao o Tebi, o dobri Isuse: «Proboli su ruke moje i noge moje – Izbrojili su sve kosti moje.»

 

Nakon ove molitve na koljenima, na nakanu Svetog Oca Pape izmolimo (zbog osobe za koju smo molili):

 1. „Apostolsko vjerovanje“,
 2. “Oče naš”,
 3. “Zdravo Marijo”,
 4. “Slava Ocu”

 

 

KRATKI SAŽETAK:

Kako bi se izmolio potpuni oprost za sebe ili za dušu pokojnika potrebno je učiniti sljedeće:

 1. Pohoditi Presveti Sakrament i u klanjanju se zadržati barem pola sata.
 2. Osim toga, potrebno je ispuniti tri uvjeta:
 3. sakramentalnu ispovijed,
 4. euharistijsku pričest i
 5. molitvu na nakanu svetog oca Pape.
 6. Preporučeno je izmoliti prethodno navedene molitve prije svete mise, za vrijeme svete mise i nakon svete mise.

 

 

Za dodatne informacije kako zadobiti potpuni oprost i na druge načine, preporuča se pročitati knjigu „Priručnik za oproste“.

Pogledajte još

Sv. Margarita, djevica i mučenica

17. srpnja spominje sv. Margaritu, djevicu i mučenicu. Sv. Margarita rodila se u trećem st…