Početna Blagdani Proslava blagdana sv. Ilije proroka

Proslava blagdana sv. Ilije proroka

4 min read
1,002

Nakon devetnice i Jerihonskoga bdjenja tijekom kojih smo se pripremali, danas slavimo blagdan sv. Ilije proroka, nebeskog zaštitnika naše Župe i grada Metkovića.

Svečano misno slavlje u 10 sati u župnoj crkvi sv. Ilije predvodio je don Damir Stojić, župnik Župe Duha Svetoga – Jarun uz suslavlje svećenika iz Neretvanskog dekanata i  nekolicine svećenika rodom iz Metkovića. Slavlje je pjesmom uveličao Mješoviti župni zbor pod ravnanjem s. Mile Deak. Danas su nakon dužeg vremena i obnove zasvirale naše orgulje.

Don Damir je podsjetio da smo po krštenju svi proroci, glasnici Božje istine, dok je u starozavjetnom vremenu ta služba povjeravana samo izabranima koji nisu proricali budućnost, već su prenosili ljudima Božju poruku slušanjem, prenošenjem te opominjanjem. Zbog toga su često bili proganjani i ubijani. Prorok Ilija je živio u 9. st. pr. Krista i pozivao je sunarodnjake da se okrenu Bogu (Jahvi). Nije se bojao, ali je itekako osjećao težinu svoga poziva. Duh Izabele (kraljice i žene kralja Ahaza) nije proganjao vladare i svećenik, već proroke jer su govorili istinu. Je li u nama utihnuo glas Istine?, upitao se u propovijedi don Damir. Što bi nama danas govorio prorok Ilija? Don Damir je primijetio tri stvari: 1. bogopsovka u hrvatskom narodu je strašno prisutna kao malo gdje u svijetu, neka Božja riječ i blagoslov bude na našim ustima; 2. idolopoklonstvo koje se očituje u raznim oblicima ovisnosti (droge, kocka, kladionica, pornografija, društvene mreže…) kojima vladaju nama ako nismo u stanju reći Ne!; 3. brak koji je mnogima izdržavanje, a ne sakrament (susret sa živim Bogom, međusobni rast supružnika i život) nasuprot kojem stoji zatvorenost životu i odgađanje ulaska u brak. Ne bojte se života jer Bog je Život i daje život! Budimo proročki narod! – zaključio je don Damir.

Ranojutarnju sv. misu u 6:30 služio je novi župni vikar fra Marko Pudar, a njegov brat don Robert je đakonirao na središnjem misnom slavlju.

Večernju sv. misu u 20 sati služio je župnik fra Denis Šimunović, koji se na kraju svečane mise zahvalio svima koji su na bilo koji način uključeni u život Župe i koji su svojim djelovanjem pomogli u proslavi blagdana sv. Ilije.

Pogledajte još

Molitve sv. Anti Padovanskom

Preporuka sv. Anti u svakoj potrebi Spomeni se, sv. Ante, da si uvijek pomagao i tješio sv…