Početna Duhovna misao Posti li se na Badnjak ako on pada u nedjelju?

Posti li se na Badnjak ako on pada u nedjelju?

3 min read
696
Ujedno, mnogi se putaju hoće li postiti na sam dan Badnjaka ako on pada u nedjelju.

Na Badnjak se ne mora postiti, ali se preporučuje poste, odnosno da obdržavate post i nemrs.

Kad Badnjak pada u nedjelju onda se on prebacuje na subotu.

Majka Crkva u Zakoniku iz 1983. poziva nas na uzdržavanje od mesne ili druge hrane svakog petka u godini, a posebno u korizmene petke (osim ako se podudaraju s nekim danom ubrojenim među svetkovine); a posebno nas poziva na nemrs i post na Pepelnicu (Čista srijeda) i na Petak muke i smrti Gospodina našega Isusa Krista (Veliki petak).

Nekada je post i nemrs bio propisan i na Badnjak (24. prosinca), uoči Bezgrješnog začeća BDM-e (7. prosinca) i uoči Uznesenja BDM-e na nebo (14. kolovoza).

U novom Zakoniku (1983.) ti dani više nisu propisani kao obvezatni dani posta i nemrsa, ali se ipak preporučuju što mnogi i obdržavaju.

Kako bi mogli obdržavati post i nemrs na Badnjak?

Ujutro i navečer uzmemo samo malo hrane (ne jedemo do sita), a na podne se uzme normalan obrok hrane. Dakle, na taj dan izbjegavamo meso i masnu hranu, odnosno jedemo samo nemrsnu hranu. Post može biti čak i od mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja i bilo čega životinjsog podrijetla, a može biti i stroži – samo o kruhu i vodi.

Koga obvezuje zakon nemrsa i posta?

Nemrs obvezuje one koji su navršili četrnaestu godinu života (+14); zakon pak posta obvezuje sve punoljetne sve do započete šezdesete godine (18-60).

Naravno, može se početi postiti od dobi kad djete razumije razlog nemrsa i posta, a također može se nastaviti i nakon navršene 60. godine starosti ako svojim nemrsom i postom ne škodimo svom zdravlju.

 

FDŠ

Pogledajte još

Molitve sv. Anti Padovanskom

Preporuka sv. Anti u svakoj potrebi Spomeni se, sv. Ante, da si uvijek pomagao i tješio sv…