Početna Najave Najavljujemo pobožnost pet prvih subota u čast Bezgrešnom Srcu Marijinu

Najavljujemo pobožnost pet prvih subota u čast Bezgrešnom Srcu Marijinu

8 min read
439

Pobožnost pet prvih subota na čast Bezgrešnom Srcu Marijinu u našoj župi započinje u prvu subotu siječnja 2024. g., a završava u prvu subotu svibnja 2024. g. 

 

Pobožnost pet subota daje zadovoljštinu za pet oblika uvreda i psovki koji se nanose Bezgrešnom Srcu Marijinu: psovke protiv Bezgrješnog začeća, psovke protiv njezinog Djevičanstva, psovke protiv Božanskog majčinstva i odbijanje da je se prizna za Majku svih ljudi; javni pokušaji usađivanja u srca djece ravnodušnost, prijezir i konačno mržnju prema ovoj Bezgrješnoj majci i direktno vrijeđanje Srca Marijina na Njenim svetim slikama.

Ova pobožnost sastoji se u tome, da se onog dana vjernici:

1. ispovjede (ako trebaju) i pričeste;
2. izmole jedno otajstvo svete Krunice;
3. razmatraju četvrt sata o otajstvima svete Krunice;
4. da imaju nakanu dati zadovoljštinu Bezgrješnom Srcu.

Sveta je Djevica kazala časnoj sestri Luciji od Isusa ovo:

“GLEDAJ KĆERI MOJA, MOJE SRCE PROBODENO TRNJEM ŠTO GA LJUDI ZABADAJU SVAKI ČAS SVOJIM PSOVKAMA I NEZAHVALNOSTIMA. NASTOJ BAREM TI DA ME UTJEŠIŠ TE PORUČI LJUDIMA MOJE OBEĆANJE DA ĆU PRIBAVITI NA ČASU SMRTI SVE MILOSTI POTREBNE ZA VJEČNO SPASENJE SVIMA ONIM KOJI SE BUDU KROZ PET PRVIH SUBOTA U MJESECU REDOM ISPOVJEDILI, KOJI SE PRIČESTE, IZMOLE KRUNICU I PROBORAVE SA MNOM ČETVRT SATA, RAZMATRAJUĆI O PETNAEST OTAJSTAVA SVETE KRUNICE, S NAKANOM DA MI DADU ZADOVOLJŠTINU”.

Tko obavlja ovu pobožnost može dobiti potpuni oprost. Zanimljivo je da je sv. otac Papa Pio X. 13. lipnja 1912. potpisao odredbu kojom je potaknuo vjernike da u duhu zadovoljštine, za mrske psovke protiv Marijina uzvišenog Imena i Njezina dostojanstva pristupe svetoj ispovijedi i svetoj pričesti svake prve subote u mjesecu.

Onima, koji budu osim toga vršili djela kojima će posebno častiti Mariju i koji budu molili na nakane sv. Oca, Papa je podijelio potpuni oprost, koji se može namijeniti i dušama u čistilištu. Blažena Djevica je u Fatimi potvrdila dakle izbor i odluku Namjesnika Njezina sina na zemlji, samo je potanje odredila koja se dobra djela moraju vršiti. I to je učinila pet godina kasnije (13. lipnja 1917.), za drugog ukazanja.


Kako obavljati razmatranje

(Napomena: Za razmatranje odabrati ono otajstvo krunice koje molimo.)

U razmatranju tri su stvari važne: predmet, čuvstva i odluke. Predmet razrađujemo pomoću razuma, sjećanja i mašte; zatim ga primjenjujemo na sebe da stvorimo koju korisnu odluku. Prihvaćanju odluke mnogo koriste čuvstva, koja su kao krila koja olakšavaju dizanje naše duše k Bogu. Kad razmatramo događaje iz života Isusa, Marije, ili svetaca, zgodno je uživjeti se u čuvstva koja su te svete osobe imale – ili mogle imati – te zajedno s njima radovati se, žaliti, mrziti grijeh, slaviti Boga, moliti. To sve činimo i kod prve i kod ostalih točaka razmatranja. Iza svake točke treba naime zastati i sabrati se.

Dobro je započeti razmatranje molitvom, kojom se stavljamo u Božju prisutnost, i zaključiti je također molitvom. Nema pravoga kršćanskog života bez dnevnog razmatranja.

Molitva prije razmatranja

Tvrdo vjerujem, da se ovdje nalazim pred Tobom, Stvoritelju moj, Gospodaru moj, Bože moj, neizmjerno Veličanstvo, neizmjerna dobroto. Dođite, sve moći duše moje, da se poklonite svom Bogu i da slušate Njegov glas.

(Klečeći) Duboko Ti se klanjam, o Bože neizmjernog veličanstva, što se dostojiš pripustiti ovo nevoljno stvorenje Tvojem prisustvu i razgovoru s Tobom. Molim Te da upraviš na Tvoju slavu ovo razmatranje i sve ono što budem u njemu učinio. Neokaljano Srce moje nebeske Majke, budi mi u pomoći! Sveci zaštitnici, anđele čuvaru, molite za me!

Poslije razmatranja

Hvala Ti, svemogući Bože, za sve dobre i korisne misli, koje si mi dao i za odluke koje si mi nadahnuo. Daj mi milost da ih danas izvršim. Zdravo Marijo, itd.
Naučiš li se razmatrati svako jutro ova će ti vježba postati tako mila da će ti biti teško bez nje. Razmatranje je također najbolja priprava na sv. Misu i sv. pričest. Tko pravo i ustrajno razmatra ostavit će se grijeha i mana te će napredovati u krepostima.

Pogledajte još

Molitve sv. Anti Padovanskom

Preporuka sv. Anti u svakoj potrebi Spomeni se, sv. Ante, da si uvijek pomagao i tješio sv…