Početna Svetac dana Anđeli čuvari su Božji dar nama ljudima

Anđeli čuvari su Božji dar nama ljudima

5 min read
380

Katolička Crkva nije izmislila anđele čuvare kako bi ljudima uljepšala život, a posebno maloj djeci. Biblija anđele spominje na više mjesta. Evanđelist Matej je zabilježio Isusove riječi: ‘Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih malenih, jer anđeli njihovi, kažem vam, na nebesima neprestano gledaju lice Oca moga nebeskoga!’ Sveto pismo kazuje te naglašava: “Od djetinjstva do smrti ljudski je život okružen njihovom zaštitom i zagovorom. Svaki vjernik ima uza se anđela kao čuvara i pastira da ga vodi u život. Već na zemlji kršćanski život po vjeri sudjeluje u blaženom društvu s anđelima i ljudima koji su sjedinjeni u Bogu” (KKC 336).

Anđeli su čisti duhovi, savršena stvorenja Božja, obdareni razumom i slobodnom voljom, posve jednostavne naravi, besmrtni, nepromjenljivi i ljudskim tjelesnim očima nevidljivi, slave Stvoritelja i izvršavaju njegove naume. Neprestano gledaju Božje lice i uživaju u Njegovoj ljubavi i blizini. Ne podliježu fizičkim ograničenjima niti zakonima propadljivosti.

Anđeli čuvari nas štite, vode i brane od svakoga zla. Oni su među nama, oko nas, blizu nas, svugdje. Bog nas je dao njima na brigu: ”Jer je on dao svojim anđelima da se brinu za tebe; da te čuvaju na svim putevima tvojim. Na svojim rukama će te nositi: da se tvoja noga ne spotakne o kamen.” (Ps. 90: 11-12).

Anđela čuvara molimo i pozdravljamo ne samo kad smo “mali” nego i kad smo “veliki”! Njegova zaštita je potrebna svakom, možda “velikom” i još više. Zato se ne smijemo pouzdati u svoje snage nego u pomoć Božju i zaštitu naših anđela čuvara.

„Kad ste u kušnji, zazovite svojeg anđela. On vam želi pomoći više nego li vi sami želite da vam se pomogne! Ignorirajte đavla i nemajte straha od njega; on se boji i bježi čim vidi vašeg anđela čuvara.“ (sv. Ivan Bosco)

 

Anđele čuvaru mili,

Svojom snagom me zakrili.

Prema Božjem obećanju,

Čuvaj mene noću danju.

Osobito pak me brani

Da mi dušu grijeh ne rani.

A kad s ovog svijeta pođem,

Sretno da u nebo dođem,

Da se tamo s tobom mogu,

Vjekom klanjat Dragom Bogu.

 

 

 

Moj Sveti Anđele Čuvaru, Tebe mi je Gospodin Bog dao za pratitelja kroz čitav moj život.

Spasi me za vječnost I izvrši na meni svoju dužnost koju Ti je dala Božja

ljubav: potresi me u mojoj ravnodušnosti, vuci me u mojoj slabosti,

skreni me sa svoga krivoga puta, otvori mi oči za Boga I za Križ,

zatvori mi uši za sve zamamnosti zloga neprijatelja.

Bdij nada mnom kad spavam I učini da jednom budem s tobom u nebeskoj radosti.

Amen.

Pogledajte još

Sv. Margarita, djevica i mučenica

17. srpnja spominje sv. Margaritu, djevicu i mučenicu. Sv. Margarita rodila se u trećem st…