Početna Svetac dana Bl. Carlo Acutis – idealan primjer za mlade i adolescente

Bl. Carlo Acutis – idealan primjer za mlade i adolescente

5 min read
439

Sa samo 15 godina postigao svetost života!

Tko je on?

To je Carlo Acutisa. Na prvi pogled kao i svi njegovi vršnjaci, a ipak poseban.

10. listopada ovaj računalni genije proglašen je svetim u gradu sv. Franje Asiškog – Asizu.

Zbilja dirljiv događaj: otac i majka na sv. misi na kojoj je njihov sin proglašen blaženikom. Na misi su također bili njegov brat i sestra koji ga nisu ni upoznali jer su se rodili tek 2010., a već imaju moćnog zagovornika na nebu.

O Carlu Acutisu možemo reći da je rođen 3. svibnja 1991. godine, a umro je 12. listopada 2006. godine u 15.-oj godini života i to od leukemije. Zanimljivo je i to da je sva svoja trpljenja prikazao je za papu i Crkvu.

Kako je u tim godinama i takvoj bolesti mogao misliti na druge i prikazivati žrtvu za njih?

Svu svoju snagu i utjehu u svakodnevnom životu, a posebno u bolesti Carlo je crpio iz pobožnosti koju je od djetinjstva gajio prema euharistiji i Blaženoj Djevici Mariji. On je svaki dan sudjelovao na sv. misi, često molio krunicu i ispovijedao se jednom tjedno.

Posebno se isticao u čašćenju euharistije, a bio je izuzetno nadaren u radu s računalima te je predložen za nebeskog zaštitnika interneta. „Svi su ljudi rođeni kao originali, ali mnogi umiru kao kopije“, govorio je Carlo, a tu je misao novog blaženika citirao i Papa u apostolskoj pobudnici mladima i čitavom Božjem narodu Christus vivit (br. 106).

Ovaj mladić kao “orginal” u mnogočemu je blizak mladima. Volio je ono što vole mladi: nogomet, bicikl, videoigrice, računala. Također je volio ići na misu i primati živoga Isusa u pričesti (euharistiji) tako da je našao vremena za sve.

“Karlo je odmalena bio posebno osjetljiv na siromahe, one koje je susretao na ulici, one koje je viđao blizu kuće u Milanu ili u Asizu. Svoju je ušteđevinu često darivao beskućnicima i misijama. Kako nam se danas čini takvo velikodušno ponašanje? Ili naša ravnodušnost prema onima u nevolji? No zapamtimo: ako nam se i mali čin velikodušnosti čini velikim dok smo djeca, tako odrastajući malo-pomalo, moramo rasti i u društvenoj osjetljivosti prema siromašnima te pronaći način kojim ćemo im pomoći da steknu dostojanstvo i prava”, navodi se u knjizi Karlo Acutis cyber svjeta u izdanju Salesiane koje bi uskoro trebala izaći.

Ići putem Krista znači podnijeti patnju na zemlji, ali slavu na nebu. No, Carlo je uspio postići nebesku slavu koju mu priznaju i ljudi.

Njegovo neraspadnuto tijelo nalazi se u Asizu i izloženo je na štovanje od 1. listopada ove godine.

Zanimljivo, zar ne?!

Možda i izazovno!

Ako je ovaj mladić u ovom vremenu mogao biti svet, zašto ne bi i ti?

 

Tekst: FDŠ

 

Pogledajte još

Sv. Margarita, djevica i mučenica

17. srpnja spominje sv. Margaritu, djevicu i mučenicu. Sv. Margarita rodila se u trećem st…