Početna Svetac dana Presveto Ime Isusovo

Presveto Ime Isusovo

4 min read
394

Snagom imena Isusova spašavamo se, a tko god prizove ime Gospodnje, bit će spašen.

Snagom imena Isusova opraštaju nam se grijesi. Snagom imena Isusova događaju se i čudesa. Snagom imena Isusova mnogi su progledali, izliječili se, uskrisili i spasili se. Zato se uvijek čvrsto uzdajemo u Presveto Ime Isusovo. U Njemu je naša snaga i moć, i naše vječno spasenje.

Presveto Ime Isusovo u liturgijskim se slavljima osobito počelo štovati u 14. stoljeću. Najveći promicatelji bili su sv. Bernardin Sijenski, sv. Ivan Kapistran i drugi učenici. Nosili su sa sobom kopiju monograma Presvetog Imena Isusova po talijanskim selima. Blagoslivljali su bolesne, događala su se čudesa, ljudi su se klanjali pred znakom Presvetog Imena Isusova.

Liturgijski blagdan uveden je u 16. stoljeću. Papa Klement VII. dopustio je godine 1530. najprije Franjevačkom redu da liturgijski iskazuje štovanje Isusovu Imenu, a onda čitavoj Crkvi.

”Veliki je temelj vjere Ime Isusovo, jer stvara sinove Božje. A srž se katoličkog vjerovanja sastoji u poznavanju Isusa Krista – svjetla, koji je svjetlo duše, vrata života, osnova vječnog spasenja… Taj je temelj, dakle, Isus, svjetlo i vrata, koji će zalutalim pokazati sebe kao put, dao se kao svjetlo vjere svima, po kojoj se može tražiti Boga nepoznatog, u nađenog povjerovati, spoznatoga naći. Ovaj temelj podržava Crkvu sagrađenu na Imenu Isusovu. Ime Isusovo svjetlo je propovjednika time što blistavo sja i postiže da riječ Njegovu naviještaju i slušaju…” (Iz djela ”Vječno Evanđelje” sv. Bernardina Sijenskog).

Isus Krist, Sin Božji, i kao takav pravi Bog, radi nas i radi našega spasenja rodio se, trpio i podnio tešku smrt na križu da bi nama darovao život.

”Zato Bog njega preuzvisi i darova mu ime, ime nad svakim imenom, da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnikâ, zemnikâ i podzemnikâ. I svaki će jezik priznati: ‘Isus Krist jest Gospodin!’ – na slavu Boga Oca.” (Fil 2,9-11).

Blagdan Imena Isusova uvršten je 1721. u glavni kalendar Katoličke crkve. Reformom pape Pija X. slavi se 3. siječnja.

 

preuzeto s: laudato.hr

Pogledajte još

Ljetni raspored sv. misa

Od danas, tj. nedjelje 23. lipnja započinjemo s ljetnim rasporedom sv. misa koje će biti u…